Annons:

Sök

Annons:

Vindkraftsprojekt i Tönshult krymper en aning – verk på 270 meter planeras

Stena Renewables planerade vindkraftsprojekt i Tönshult bantas från 16 till tolv vindsnurror. Foto: Stena Renewable

Vindkraftsprojekt i Tönshult krymper en aning – verk på 270 meter planeras

Stena Renewable bantar sin plan på antal vindkraftverk i närheten av Tönshult i södra delen av Hultsfreds kommun. Ursprungligen skulle parken ha rymt 15–16 verk och nu ser man ut att landa på tolv. 
– Vi jobbar med att ta fram en ansökningshandling, säger Dan Sandros, projektchef på Stena Renewable. 

Annons:

Dackevind AB:s vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun stoppades av den kommunala vetorätten i november. 

Hultsfreds kommun har sedan en tid tillbaka flera projekt att analysera och fatta beslut om.  

Stena Renewable tittar på en vindkraftsetablering i närheten av Tönshult i Hultsfreds kommun och Dan Sandros presenterade i februari förra året upplägget för första gången. 

Arbetet har fortskridit under det senaste året – och Sandros levererade en nulägesrapport till kommunstyrelsen i Hultsfred i tisdags. 

Projekt bantas med färre verk

Bolaget tittade från första början på ett 15-tal vindkraftverk med en totalhöjd på 270 meter på Tönhults gårds marker och har bantat sina planer till tolv verk.

– Vi har gjort en del inventeringar som visar att vi behöver ta hänsyn till en större spelplats för tjäder plus att det finns lom som trivs öster om vårt planerade område. Det gör att vi får lämna en del av området så vi siktar på ett maxantal på tolv verk. Det är en rad inventeringar som ska göras när det gäller fåglar och naturvårds- och kulturintressen, säger Dan Sandros.  

Tror du att det kan bli ännu färre verk?

– Om det inte händer något oförutsett under de sista kompletterande inventeringarna så känner vi oss ganska övertygade om att tolv verk är maxantalet som vi kommer söka för, säger Sandros. 

 Oro under kritiserat samråd

Vindkraftsbolaget har under det senaste året jobbat med att ta fram en ansökningshandling och haft en digital samrådsprocess

– Samrådet pågick under flera månader i våras. Med tanke på att det har varit pandemitider så har vi inte kunnat ha fysiska samråden som vi normalt sett brukar ha. Vi brukar alltid bjuda in till ett öppet hus. Det har inte varit genomförbart så det har varit ett rent digitalt samråd med brevutskick och material på vår hemsida. 

Vad möttes ni av för reaktioner under samrådsprocessen?

– Det är en blandning. Det är ett större projekt som givetvis väcker frågor och oro så ur en vindkraftsprojektörs synvinkel är det klassiska frågor som allmänheten är orolig för. Man känner oro för hur närmiljön ska påverkas när det gäller ljud och skuggor, att vyer ska påverkas och att djurlivet och naturen ska påverkas på ett negativt sätt. Vi har fått en del kritik där man tycker att det är olyckligt att vi inte kan ha möten, att vi har haft samrådet över flera månader och att det spände över semesterperioden. Några tycker att det hade varit bättre vid ett annat tillfälle. Vi tar till tid så det ges förutsättningar för alla personer som vill yttra sig. 

"Försiktigt positiv"

Bolaget håller på och sammanställer frågorna som de ska möta upp och svara på i en ansökan till Länsstyrelsen. Han tror att de kan lämna in sin ansökan till Länsstyrelsen i april. 

– April månad är målsättningen. Vi vill stärka upp ansökan ytterligare med en inventeringssäsong vad gäller fågelfrågor, jobbar med tänkbara placeringar och ska sy ihop det med vår miljökonsekvensbeskrivning. 

Hultsfreds kommun stoppade Dackevinds planer, hur ser du på era chanser?

– Vi har haft en löpande diskussion med kommunen och hade en uppdatering på deras kommunstyrelsemöte i tisdags. Det är alltid svårt att veta vad de tycker. Vi fick en del frågor men min tolkning är ändå försiktigt positiv om att de tycker att det kan vara ett acceptabelt projekt. Det är min förhoppning. 

Vad finns det för skillnader om man jämför ert projekt med Dackevinds?

– Projekt tar ibland sina olika vägar och det blev betydligt mer politiskt laddat på något sätt. Jag upplever att det var en större opinion runt Dackevinds projekt. Vår park ligger i ett område med färre närboende. Den bebyggelse som ändå finns i närheten ligger väster om parken. 

Vindkraftverk på 270 meters höjd, hur ser du på det?

– Det är klart att höga konstruktioner syns lång väg men det blir ändå på behörigt avstånd. Vi vill ha en höjd som vi tror på och inte ta i från fötterna. Vi har gjort en teknikspaning tillsammans med våra leverantörer och tror att det blir någonstans runt 270 meter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: