Annons:

Sök

Annons:

Hon föreläser om att leva med cancer – insamlingen har gett en halv miljon kronor

Emma Nyberg är inbjuden som föreläsare till Hultsfreds hembygdsförenings träff på söndagseftermiddagen. Foto: Privat

Hon föreläser om att leva med cancer – insamlingen har gett en halv miljon kronor

På söndag berättar Emma Nyberg om sitt liv och om att leva med cancer på Hultsfreds hembygdsförenings träff på Musikpaviljongen.
–  Det är så fint att de vill göra det här för BOND-projektet, säger Emma Nyberg. 

Annons:

När Emma Nyberg från Hultsfred var tio år blev hon sjuk och fick det jobbiga beskedet att hon hade fått cancer i form av en hjärntumör. Då blev det många turer till BOND-avdelningen, som står för barnavdelning, onkologi, neurokirurgi och diabetes, i Linköping. 

Tumören i en del av hjärnan opererades bort men kom tillbaka både 2001 och 2009. Hon lider fortfarande av hjärntumören och när hon låg inlagd på avdelningen i Linköping drabbades hennes kusin av leukemi, en kamp som han inte klarade av och föll offer för sjukdomaren. 

Sedan dess har Emma Nyberg velat göra en insats för BOND-avdelningen som både hon och hennes kusin vårdades på.
Med hjälp av lyckade BOND-insamlingar och med stöd från föreningar, företag och Lionsklubbar lyckades de få ihop 300 000 kronor och invigde ett sinnesrum på Universitetssjukhuset i Linköping 2015. Därefter har det fortsatt på den inslagna vägen med satsningar i både Linköping och Västervik. 

– Vi började på BOND-avdelningen i Linköping med att skapa ett sinnesrum och vi har även varit med vid en utbyggnad av en uteplats. De har även frysbox med olika glassar som vi i BOND-projektet står för. Barnen får gå och ta glass när de vill. Det finns numera på Västerviks sjukhus också, säger Emma Nyberg. 

"Förnyar på barnavdelningen"

På barnavdelningen och barnmottagningen på Västerviks sjukhus ser det likadant ut som det gjorde när Emma Nyberg vårdades för cancer 1999.

– Personalen säger att inget har gjorts sedan 1983 och de som jobbar och vårdas där är tacksamma om vi kan hjälpa till. När min son var inlagd på barnavdelningen hade jag inget att sysselsätta honom med så vi har köpt in Apple Tv-apparater till barnavdelningarna i Västervik. Jag har hela tiden känt att här måste vi göra något, säger Emma Nyberg. 

Det kommer bli en ombyggnation på Neo i Västervik men inget på varken barnavdelningen eller barnmottagningen. 

– Vi kommer vara med och förnya lite på barnavdelningen och barnmottagningen. Vi måste göra något för att det ska bli bra för barnen.

Hur mycket pengar har ni samlat in sedan starten?

– Vi har samlat in närmare 500 000 kronor. Det är helt fantastiskt. Det är inte bara jag och Lions som gör det utan det är alla runt omkring som gör det tillsammans med oss. Det är så fint. Alla som engagerar sig och vill hjälpa till, det är så fint allting. 

"Fint att de vill göra det här"

På söndag är kämpen Emma Nyberg inbjuden till en träff som Hultsfreds hembygdsförening arrangerar i Musikpaviljongen vid Knektagården. 

– De har hört av sig till mig och vill att jag ska föreläsa om sjukdomen cancer. Det är så fint att de vill göra det här för BOND-projektet. Thorbjörn (Swahn, hembygdsföreningens ordförande) hörde mig när jag föreläste för en grupp som han är med i, då frågade han mig om jag ville göra det. 

Hon kallar sin föreläsning för ”Att leva med cancer på olika sätt” och lägger på hur hennes nära och kära hur påverkats av sjukdomen. 

– Jag kommer gå in både på min historia och min kusins historia och berätta om hur våra syskon har drabbats av våra sjukdomar. Jag har brev från mina syskon och brev från min kusins lillasyster med reflektioner på hur de har påverkats när någon nära drabbas av cancer. Det är något som de har skrivit nu som jag kan använda när jag föreläser. Mina syskon fick inte hjälp med en gång när jag blev sjuk och har fått följdsjukdomar. Man behöver någon att prata med och det fanns inte riktigt.

"Ska ta vara på livet"

Hon kommer även gå in på BOND-projektet med vad de har gjort, vad de gör nu och vad de ska göra i framtiden. 

– Jag vill också föreläsa om att man ska ta vara på livet. Vi har haft så mycket motgångar i livet med min tumör och min kusins bortgång. Man försöker göra något gott av det. Vi måste försöka hjälpa andra som är i samma sits och försöka göra vad vi kan, säger hon och fortsätter:

– Om skolor vill att jag ska komma och prata om det så gör jag det gärna. Det finns de som har det svårt men det går bra och det finns hjälp att få. Jag åker överallt för att jag tycker att det är viktigt och livet ska man ta vara på. 

Efter Emma Nybergs föreläsning på söndag leder Katarina Ina Westrin och Monica Örmander ett musikquiz. Alla pengar som kommer in går till BOND-projektet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: