Annons:

Sök

Annons:

FÖRETAG I VIMMERBY PERMITTERAR 19 ANSTÄLLDA

Hustillverkaren Vimmerbyhus korttidspermitterar 19 anställda. Foto: Arkivbild

FÖRETAG I VIMMERBY PERMITTERAR 19 ANSTÄLLDA

Husföretaget Vimmerbyhus AB korttidspermitterar sina 19 anställda i produktionen. Medarbetarna kommer gå ned 40 procent i arbetstid och sex procent i lön.
– Vi tittar på lösningar så att den här perioden ska bli så kort som möjligt, säger företagets vd Joakim Ivarsson.

Annons:

Efter flera besked om uppskjutna leveranser under den senaste tiden förhandlade bolaget med GS-facket under gårdagen och samtliga medarbetare i produktionen kommer att korttidspermitteras med start den 1 april.

Arbetstiden kortas ned till 60 procent och medarbetarna får behålla 94 procent av lönen. Staten skjuter till med 30 procent och totalt minskas företagets kostnader med 36 procent.

– Vi har goda affärer för stunden, men vår verksamhet har en längre bromssträcka och det här rör framförallt produktion som är planerar längre fram. Vi har fått intentioner om att produktionen kommer flyttas fram, det påverkar likviditeten här och vi vill inte ha grejer stående på lagret allt för länge, säger Joakim Ivarsson.

 "Ser inte följdeffekterna ännu" 

Det är bland annat tre större projekt i Stockholmsområdet som ser ut att skjutas fram.

– Man har svårt att ha byggare på plats, de är antingen sjuka eller så är någon i deras närhet sjuk. Det gör att de inte kan bygga i den takt som vi tänkt och planerat för. De har tappat sin bemanning helt enkelt. Det påverkar oss och vi måste hitta en balansgång där vi klarar våra kostnader och har en effektiv orderingång.

På längre sikt är inte Ivarsson särskilt orolig.

– Vi behöver bygga hus i Sverige så jag ser gott på det. Vi har bra tryck på kostnadsförslagen, men vi ser inte de ekonomiska följdeffekterna av corona ännu. Blir många av med sina jobb kommer det påverka oss.

"Åtgärden klockren" 

Vimmerbyhus har inlett ett arbete för att korttidspermitteringen ska bli så kortvarig som möjligt.

– Vi får jobba på nu, vi är i en planeringsfas för att titta lite på framtiden och får försöka se in i spåkulan. Vi ska inte använda oss av det här stödet i onödan, allt handlar om att spara så många arbetstillfällen som möjligt.

19 medarbetare påverkas av beslutet.

– Det finns en stor förståelse kring corona överlag. Beskedet mottogs bra av våra anställda och jag tycker att regeringen och Tillväxtverket varit tydliga med vad som gäller. I det här läget tycker jag att den här åtgärden är klockren, men det kommer säkert krävas mer längre fram, säger Joakim Ivarsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: