Annons:

Sök

Annons:

Biblioteksbygget håller tidsplanen – då öppnar biblioteket i nya lokaler

Invigningen av nya biblioteket i Hultsfred blir efter sommaren även om biblioteket smygöppnar i juli. Foto: Hultsfreds kommun

Biblioteksbygget håller tidsplanen – då öppnar biblioteket i nya lokaler

Om lite mer än en månad ska bygget av det toppmoderna biblioteket i Hultsfred vara klart. Den traditionella invigningen planeras till hösten.
– Vi har hela tiden sagt att invigningen blir efter sommaren av praktiska skäl, säger Pär Kågefors, näringslivsutvecklare på kommunens utvecklingskontor.

Annons:

I början av mars förra året inledde Byggbolaget från Vetlanda den omfattande byggnationen med att ordna ändamålsenliga och toppmoderna bibliotekslokaler i hjärtat av Hultsfred. 

Nu, drygt 13 månader senare, är byggnationen, vars kostnad uppgår till drygt 38 miljoner kronor, inne på sluttampen och det jobbas för högtryck med att få allting klart i tid. 

– Bygget ska vara klart den 20 maj och arbetet följer tidsschemat. Jag var inne och tittade i lokalerna rätt nyligen, det ser fantastiskt fint ut när man ser att det börjar bli mer färdigt. Man ser att möblemang, golv, väggar, svängda former och olika rum börjar komma fram så det är helt annorlunda jämfört med hur det har varit tidigare, säger Pär Kågefors. 

Det blir med andra ord en bra och viktig mötesplats?

– Absolut, det är vad vi hoppas på. Det är vad vi kan behöva efter allt det här med coronaviruset, säger Kågefors. 

Invigning under hösten

Även om byggnationen av biblioteket är färdig i maj kommer invigningen att dröja ett tag till. 

– Det blir efter sommaren, det sa vi även före coronavirusets utbrott. Vi var på väg att sätta ett datum för någon månad sedan men på grund av coronaviruset så bestämde vi oss för att avvakta ett par veckor till. Situationen har blivit värre så det är oklart när invigningen äger rum. 

Kågefors berättar att biblioteksflytten tvärs över gatan ska göras under juni månad, vilket betyder att biblioteket på Valhall håller stängt i en månad. 

– Ja, så är det. Vi ska ha stängt hela juni, det är då alla böcker och allt annat material ska flyttas till biblioteket. Andra verksamheter som Svenskt Rockarkiv, Makerspace och Turistbyrån ska också flytta in så förhoppningen är att flytten ska vara färdig efter juni månad, säger han. 

Öppnar i nya lokaler i juli

Tanken är att det nya biblioteket ska öppna i ett lugnt tempo i juli. 

– Vi öppnar kanske öppna första eller andra veckan i juli, det blir som en smygöppning. Det är många som saknar biblioteket, det märker vi så fort det är stängt. Sedan blir det förhoppningsvis en invigning i augusti när alla är tillbaka från semestrar och skolorna har kommit igång.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: