Annons:

Sök

Annons:

Nybyggnation gör att skolan och förskolan byggs ihop – så ser tidsplanen ut

Det första spadtaget för nybyggnationen vid Venhagskolan i Målilla togs på tisdagsförmiddagen och det var idel glada miner. Foto: Ossian Mathiasson

Nybyggnation gör att skolan och förskolan byggs ihop – så ser tidsplanen ut

I dag togs det första ceremoniella spadtaget för att bygga ihop Venhagskolan med förskolan i Målilla. I en helt ny byggnad blir det lokaler för grundsärskolan och ett nytt tillagningskök med matsal för både skola och förskola.
– Det är alltid roligt att ta ett första spadtag. Det finns en symbolik i det, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Annons:

På tisdagsförmiddagen gick det officiella startskottet för nybyggnationen vid Venhagskolan i Målilla med ett första spadtag.

Tidigare har det varit en skola och en förskola i två olika byggnader men nu ska skolan och förskolan byggas ihop till en byggnad när särskolan ska få nya, permanenta lokaler i Målilla. Skolan kommer bli ungefär 2 000 kvadratmeter större eftersom det ska byggas i två plan.

Bygget kostar 50 miljoner kronor

Plan ett, som ansluter till förskolan, kommer innehålla lokaler för särskolan och ett nytt tillagningskök med matsal för både skola och förskola. Plan två består av traditionella undervisningslokaler för grundskolan och kopplas samman med Venhagskolan. Det är ett bygge som går på i runda slängar 50 miljoner kronor. 

– Vi har väntat på det rätt länge. Bygget förbereddes för fem år sedan när vi började prata om särskolans framtid med tanke på att det var trångbott på Lindblomskolan i Hultsfred. Första steget blev en modul och efter det har vi projekterat hit och dit. Det är nog bäst att ha grundsärskolan i Målilla, det ligger mitt i kommunen och är säkrast och bäst för alla parter. Och nu bygger vi äntligen permanenta lokaler för särskolan i Målilla. Vi bygger ihop särskolan med skolan, förskolan, matsal och kök, då får vi allting färdigt på ett bräde. Det är ett framtidsbygge, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren (M). 

Det har väl inte nämnts att skolan och förskolan skulle byggas ihop tidigare?

– Nej, från början var det väl tänkt att det skulle bli en utbyggnad med särskolan. Men sedan har projektet växt med allt annnat, bland annat kök och matsal, så skolan och förskolan byggs ihop, säger Edgren.

"Slipper renovera två kök"

Skolan och förskolan har för stunden varsitt kök och matsal men nu kommer skol- och förskolebarnen besöka samma kök och matsal. 

– Det nya köket ersätter köket på skolan och förskolan. Vi slipper renovera två kök framöver och i stället får vi ett modernt kök som löser båda verksamheterna, säger Lars Rosander (C).

Kommunalrådet Lars Rosander, oppositionsrådet Tomas Söreling, barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren, Venhaga förskolas rektor Johanna Ulvenhag samt Sophia Reither och Thomas Leijon från Skanska Sverige AB tog tag i varsin spade på den aktiva arbetsplatsen med full skyddsutrustning och kastade upp jord i luften. 

– Det är väldigt positivt att vi kan bygga, speciellt i de här tiderna när det är oroligt. Vi ligger rätt i tid med byggprojekt. Vi märker att det är ett ökat intresse från flera byggfirmor som lämnar anbud och så vidare. Det är roligt att Skanska är på plats och bygger lokaler åt oss, säger Lars Rosander.

"Ger hopp om framtiden"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S), som bor på orten och gick på Venhagskolan i ung ålder, är glad för att det byggs i Målilla. 

– Att det byggs på flera platser i kommunen ger framtidstro. Nyligen tog vi första spadtaget vid Hemgården och nu är vi igång här vid skolan och förskolan. Det känns bra att det rör på sig och det ger hopp om framtiden, säger Tomas Söreling (S).

Skanska Sverige AB vann upphandlingen för att sköta entreprenaden och har redan varit igång i några veckor med markarbeten innan bottenplattan ska gjutas inom en snar framtid. 

– Det är för Skanskas räkning roligt att få komma tillbaka till Målilla. Många av våra medarbetare bor här omkring i närområdet och det är inte alltid man får bygga på hemmaplan. Här bygger vi för framtiden, säger Thomas Leijon, Skanskas distriktschef i Kalmar län. 

Så ser tidsplanen ut

Skolbyggnaden beräknas vara färdig, både ut- och invändigt, i början av juni nästa år. 

– Invändigt ska den nya skolbyggnaden och tillfartsvägar vara klart i början på april nästa år, då kan verksamheten komma in i huset. Utvändigt är det klart i början av juni. Det tar ungefär ett år, säger Sofia Retiher, projektansvarig på Skanska. 

Pär Edgren (M) tillägger:

– Det är sannolikt att verksamheten kommer igång till höstterminen 2021, säger Edgren.

"Glada för att det händer"

Johanna Ulvenhag, rektor för bland annat förskolan i Målilla, är nöjd och belåten med att bygget är igång.

– Vi är glada för att det händer och att Målilla växer och blir större. Det behövs, säger Johanna Ulvenhag. 

Den nya skolbyggnaden i Målilla byggs med en viss byggnadsklass och har ett högre miljö- och klimatmål än vad lagstiftningen kräver. Hultsfreds kommun har beviljats gröna lån för byggnationen och det ger lägre ränta.

Nicklas Holmqvist, fastighetsingenjör på Hultsfreds kommun, berättar att det planeras för en helt ny trafiklösning i samband med nyggnationen.  

– På framsidan av skolan blir det fler parkeringsplatser för personal och besökare samt säkra zoner för att hämta och lämna barn, säger Nicklas Holmqvist. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: