Johan Nordenström, branschföreträdare på Sveriges Åkeriföretag, lämnar över en check på 10 000 kronor till några av eleverna i årskurs 3 på på fordons- och transportprogrammet i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson
De 24 eleverna i avgångsklassen FT17 gjorde mycket bra ifrån sig i SÅ:s teoretiska kunskapstest och slutade på en fin andraplats som har gett dem en check på 10 000 kronor.
– Det är en årlig kunskapstävling som arrangeras för tionde året. De senaste åren har Hultsfred varit med i toppen, säger Johan Nordenström, branschföreträdare på Sveriges Åkeriföretag.
Två Hultsfredselever hade 36 poäng
Årets skolprov genomfördes av åtta gymnasieskolor i Smålandsregionen och pris delades i vanlig ordning ut till ettan och tvåan bland alla skolor. Eleverna fick svara på branschrelaterade frågor om bland annat kör- och vilotider, lastsäkring, lastvikter och trafiksäkerhet.
– Förstapriset gick till Oskarshamn med ett snittresultat på 33,05 av 40 möjliga. SYAB Hultsfred hade 31,77 av 40 och kom tvåa. Snittet för alla skolor har 27,44 rätt. Värt att notera är att det var två Hultsfredselever som hade 36 poäng och det var det bästa enskilda resultatet, säger Johan Nordenström.
Alla i klassen tävlar så man stämmer på det här sättet av kunskapsnivån på hela klassen, enligt Nordenström. I dag besökte Nordenström Hultsfred för att dela ut prischecken och bucklan till några av eleverna som befann sig på Hultsfreds gamla flygplats denna dag.
– Det är klassen i sig som bedöms, då ser man hur bra skolan har lyckats leverera kunskap till eleverna, säger Johan Nordenström.
"Vi är rätt på det"
Rickard Hermansson, verksamhetschef på SYAB, betonar vikten av att få med alla elever.
– Det som provet bidrar med är att det ställer krav på skolan, att alla elever måste hänga med i utbildningen. Det här är ett bevis på att man har fått med sig elevgruppen in i utbildningen. Tappar man fem elever så visar det sig tydligt på ett sådant prov, säger Rickard Hermansson och fortsätter:
– När det kommer en extern provsamordnare så är det någon annan som kontrollerar oss. Resultatet visar på något sätt att skolan, lärarna och eleverna är rätt på det, säger Hermansson.
Inget besök på Scania
Med tanke på coronakrisen är det oklart hur klassen kommer använda pengarna. Tidigare år har de åkt i väg och denna gång hade de bokat in ett besök på Scania.
– Scania har stängt igen. Vi funderar på hur vi ska använda pengarna med tanke på coronakrisen. Eleverna har varit inblandade och pengarna är till eleverna, säger Rickard Hermansson.
Rikard Kling är en av lärarna på fordons- och transportprogrammet och gläds över elevernas goda kunskaper.
– Det är en sporre för oss att göra vårt yttersta för att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt och bli så breda som möjligt, säger Rickard Kling.
Tog andraplatsen för fjärde gången
Det är fjärde gången som Hultsfred kommer tvåa i kunskapstävlingen, det vill säga 2013, 2015, 2019 och nu 2020. De kom etta 2014 och 2016 samt trea 2017 och 2018.
– Vi har höjt oss alla år bortsett från några dippar. De har visat att de är färdiga för yrket. Vi är stolta och de har presterat fint, säger Rickard Hermansson.
Hur har ni klarat av omställningen till distansundervisning?
– Vi har klarat oss bra genom allt som har varit. Det har varit mycket omställningar men vi har klarat oss igenom det bra och är otroligt nöjda. Vi visste inte hur vi skulle få göra med det praktiska. Vi var tvungna till att ta in dem enskilt. Eleverna har varit nöjda med upplägget och har sagt att det blev bra, säger Hermansson..