Annons:

Sök

Annons:

Efter första konstaterade fallet inom vården:

Socialchefen Ann-Gret Sillén berättar om socialförvaltningens fortsatta arbete efter första konstaterade coronafallet inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Efter första konstaterade fallet inom vården: "Tacksam för att det har dröjt så länge"

Hultsfreds kommun fick på tisdagen sitt första bekräftade fall av covid-19 inom socialförvaltningens verksamhetsområde.
– På sistone har vi mest resonerat kring att det är en fråga om när vi får vårt första fall av konstaterad smitta av covid-19, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.

Annons:

Det första fallet har bekräftats inom vård och omsorg i Hultsfred och upptäcktes genom provtagning. Socialchefen Ann-Gret Sillén tog emot provsvaren på tisdagsförmiddagen och vill inte gå in på i vilken typ av verksamhet som coronasmittan har påträffats. Med hänsyn till personlig integritet ges inga vidare detaljer kring den smittade.

– Vi håller det på den nivån att vi säger att det är inom vård och omsorg inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Det är det jag stannar vid just nu. Det är vårt första konstaterade fall och vi är en liten kommun, säger Ann-Gret Sillén.

Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi har sedan tidigare haft tid att förbereda oss eftersom det första bekräftade fallet har dröjt. Det finns en framtagen handlingsplan för hur vi ska hantera ett ärende om vi får konstaterad smitta. Det är en handlingsplan som talar om vilken skyddsutrustning vi ska använda, vilka vi ska informera och antalet personal som är hos brukaren ska begränsas. Det är de tre största åtgärderna som vi vidtar. 

Har ni kunnat spåra smittan?

– Nej, det är inget som vi jobbar med. Region Kalmar län jobbade med det inledningsvis men de gör det inte längre eftersom man har konstaterat allmän samhällsspridning i hela Kalmar län. Då går man inte in och spårar längre, vi gör det inte heller. Vi har fokus på att hjälpa och arbeta med förebyggande åtgärder.

Är den smittade brukare eller medarbetare? 

– Det är en brukare. 

Misstänker ni att smittan spridits inom verksamheten?

– Vi har inte alls funderat på det. Vi har bara ett konstaterat fall inom hela socialförvaltningens verksamhetsområde så vi har inte gjort någon fråga av det samtidigt som vi vet att det finns en allmän samhällsspridning i länet. 

Känner du oro för att situationen kan förvärras inom socialförvaltningens verksamheter?

– Det är klart att det hela tiden finns någon slags oro för att det ska bli många fall men jag tänker att vi ska hantera varje konstaterat fall på bästa sätt och försöka göra det på ett så bra sätt som möjligt. 

Hur många inom verksamheten har testats efter att ni fick reda på det första fallet? 

– Sedan i går känner jag inte till att det har genomförts några nya tester. 

Vilken risk ser du för fortsatt spridning?

– Det är samma risk i Hultsfreds kommun som det är i Kalmar läns övriga tolv kommuner, enligt mig. På sistone har vi mest resonerat kring att det är en fråga om när vi får vårt första fall av konstaterad smitta av covid-19. Jag tänker att vi får tacksamma för att det har dröjt så här pass länge. Vi får försöka hålla i de hygienriktlinjer som vi har och jobba vidare på det sätt vi har gjort. Vi pratar mycket om att hålla i och hålla ut och se till att vi följer hygienriktlinjer. Vi var ganska tidiga med att stänga våra äldreboenden för besök och det tror jag är av stor betydelse. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: