Annons:

Sök

Annons:

  • JUST NU: LOKALT BOLAG SÄLJER ALLA SINA SVENSKA SÅGVERK

    Bergs Timber säljer alla sina svenska sågverk.

  • JUST NU: LOKALT BOLAG SÄLJER ALLA SINA SVENSKA SÅGVERK

    Peter Nilsson, vd för Bergs Timber.

JUST NU: LOKALT BOLAG SÄLJER ALLA SINA SVENSKA SÅGVERK

Bergs Timber säljer samtliga sina svenska sågverk. Transaktionen omfattar sågverken i Orrefors, Vimmerby och Mörlunda. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande i dag. 

Annons:

I dag berättar Bergs Timber AB, med huvudkontor i Vimmerby, att man säljer hela Bergs svenska sågverksrörelse till Vida AB. Omfattas gör sågverken i Orrefors, Vimmerby och Mörlunda och transaktionen är avsedd att genomföras den 1 september 2020. 

All personal som är anställd vid respektive sågverk och i inköpsorganisationen för råvara kommer att erbjudas anställning hos Vida, som även förvärvar tillgångarna vid det redan avvecklade sågverket i Gransjö. 

"Försäljningen utgör ett led i Bergs uttalade strategi att utveckla koncernens verksamhet mot mer förädlade segment. Genom avyttringen av den svenska sågverksrörelsen sker en betydande förändring av koncernstrukturen samtidigt som helt nya finansiella förutsättningar skapas för denna utveckling", skriver Bergs Timber i ett pressmeddelande.

Förvärvet väntas kosta Vida 400 miljoner kronor. Drygt 300 miljoner kronor avser anläggningstillgångar. I anslutning till transaktionen förväntas ytterligare cirka 150 miljoner kronor frigöras i rörelsekapital. 

Bergs Timber kommer som en följd av överlåtelsen att redovisa ett realisationsresultat före skatt om cirka 100 miljoner kronor. 

"Spännande process"

Den svenska sågverksrörelsen har en årlig försäljning på cirka 1,1 miljard. Efter försäljningen kommer Bergs att bestå av träförädlingsverksamhet inom träskydd, hyvling, hus, fönster, dörrar, trädgårdsprodukter och pellets. Därutöver bedriver Bergs sågverksrörelse i Lettland och Estland med en årlig produktion om cirka 350 000 kubikmeter samt hamn- och distributionsverksamhet i England. 

– Affären med Vida innebär att vår svenska sågverksrörelse och dess anställda hamnar i goda händer. Samtidigt ges Bergs förutsättningar att utvecklas inom mer förädlade segment utöver den betydande verksamhet av detta slag som vi redan har i Lettland och i Sverige. Jag ser nu framför mig en spännande och utmanande process för att transformera Bergs till ett företag med andra och mer krävande finansiella mål än våra nuvarande, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef i Bergs Timber.

Vi har sökt Peter Nilsson för ytterligare kommentarer. Här kan du läsa hur Vida ser på förvärvet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: