Annons:

Sök

Annons:

Lantbrukare får tillstånd att skjuta tio tranor:

En lantbrukare i Mörlunda får skjuta högst tio tranor under augusti månad. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Lantbrukare får tillstånd att skjuta tio tranor: "Bedöms inte försvåra dess status"

En lantbrukare i Mörlunda får tillstånd att skjuta tio tranor på sin åkermark där risk för skada föreligger.

Annons:

Det är länsstyrelsen i Kalmar län som har beslutat att lantbrukaren får fälla högst tio tranor fram till och med den 31 augusti.

För en dryg vecka sedan kom lantbrukarens ansökan om skyddsjakt på skadegörande tranor in för att förhindra allvarlig skada på grödor. Tranorna ses dagligen på fälten och skadan uppskattas ha drabbat en halv hektar med risk för ytterligare skador på sex hektar av vete, rågvete och korn. Ungefär 150 tranor orsakar skadan och beskrivs, enligt lantbrukaren, ta för sig större områden dag för dag. 

"Bedöms inte försvåra dess status"

Länsstyrelsen har besiktigat och dokumenterat skadorna på plats och de gör bedömningen att det finns risk för allvarliga skador på grödor om tranorna tillåts att gå ostörda på de aktuella fälten. 

”Som komplement till de skadeförebyggande åtgärder som redan görs bör därför en begränsad skyddsjakt på trana tillåtas. Tranans bevarandestatus är i utbredningsområdet gynnsam. En skyddsjakt bedöms inte försvåra dess status. I en samlad bedömning finner Länsstyrelsen att tillstånd kan medges”, skriver länsstyrelsen i motiveringen till beslutet. 

Tillståndet gäller under förutsättning att jakten sker på åkermark med oskördad gröda, att risk för skada föreligger, att det kombineras med andra skrämselåtgärder och endast tranor som uppträder i flock av fler än fem individer får fällas. 

En vecka efter avslutad skyddsjakt ska lantbrukaren rapportera till länsstyrelsen om hur många tranor som har skjutits och beskriva vilken effekt jakten har haft som skrämselmetod. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: