Annons:

Sök

Annons:

  • Skamfläcken irriterar Hultsfredsbor – inget har hänt på tre år: ”Ser förjävligt ut”

    Det nedbrunna huset på Källgatan i Hultsfred är orört sedan branden 2017 och grannarna har tröttnat rejält på att ingenting händer och att det ser ut som det gör. Foto: Ossian Mathiasson

  • Skamfläcken irriterar Hultsfredsbor – inget har hänt på tre år: ”Ser förjävligt ut”
  • Skamfläcken irriterar Hultsfredsbor – inget har hänt på tre år: ”Ser förjävligt ut”
  • Skamfläcken irriterar Hultsfredsbor – inget har hänt på tre år: ”Ser förjävligt ut”
  • Skamfläcken irriterar Hultsfredsbor – inget har hänt på tre år: ”Ser förjävligt ut”

Skamfläcken irriterar Hultsfredsbor – inget har hänt på tre år: ”Ser förjävligt ut”

Ingenting har hänt sedan huset på Källgatan 9 brann ner till grunden i mars 2017. Grannarna är trötta på att se skamfläcken dag in och dag ut och kräver Hultsfreds kommun på åtgärder.
– Man blir frustrerad, besviken och ledsen för att de inte kan göra någonting, säger en granne.

Annons:

Huset på Källgatan 9 i Hultsfred stod i lågor och brann ner till grunden i mars 2017 och det har fortfarande inte gjorts någonting åt ruinen trots grannarnas otaliga samtal till Hultsfreds kommun. 

"Livrädd att något ska hända"

Tidigare i veckan träffade Dagens Hultsfred flera av grannarna till skamfläcken, som de har varit trötta på under lång tid.

– För det första ser det rent ut sagt förjävligt ut och för det andra finns det en säkerhetsrisk. Det har blivit en farlig lekplats för många barn och ungdomar som klättrar in i huset och skulle ett barn tappa balansen och trilla ner i källaren där det ligger mycket skrot och järn så skulle barnet skada sig rejält. Det är ett inbjudande hus för lek, säger en av grannarna och fortsätter: 

– Jag är livrädd att någonting ska hända. När jag var i kontakt med Hultsfreds kommun och nämnde säkerhetsrisken så fick jag svaret att föräldrarna får hålla ordning på sina barn. 

Efter att huset brann ner till grunden och skorstenen revs har absolut ingenting hänt på tomten och grannarna vill veta hur kommunen ska gå till väga för att tomten ska hållas i vårdat skick. 

– Jag kontaktade kommunen redan i maj 2017 och var tydlig med att de måste göra någonting. De svarade att de skulle återkomma men ingen har hört av sig, säger en av personerna som bor i närheten av ruinen.

"Ingen trevlig syn" 

En annan granne, som är aktiv och har skickat in flera klagomål, flikar in: 

– Jag har säkert varit i kontakt med kommunen två gånger varje år men då skyller de på att de inte har folk och att de inte kan göra någonting för att det ligger på dödsbodelägaren, säger grannen och fortsätter:  

– Man blir frustrerad, besviken och ledsen för att de inte kan göra någonting. Det är ingen trevlig syn som vi lever med. 

Vad har ni för uppmaning till kommunen?

– Vi vill att de ska ta hand om ruinen och vi vet att det finns grannar som vill förbarma sig över tomten för att kunna bygga ut, röja undan och göra ett avslut. Någonstans långt ner i paragraferna så borde kommunen ha någonting som säger att de kan göra något efter si och så många år. Det är ändå över tre år sedan det hände. 

Grannarna vädjar till Hultsfreds kommun att se över lagar för att de ska kunna vidta nödvändiga åtgärder. 

– Man har olika tvångslagar för en fysisk person som inte sköter sig. Vilka tvångslagar har man för ett dödsbo? Det har funnits ett ödehus i Högsby som stod i många år, där gick Högsby kommun in och tog bort huset. Varför kan inte Hultsfreds kommun göra samma sak här?

"Ingen vill ta i det"

Grannarna känner till att miljö- och byggnadsförvaltningen hade en konsult, som jobbade med att ta reda på ägare till tomten och man hittade arvingar till tomten där ingen ville ta över. 

– De ansvariga skyller på att det inte finns någon anhörig till förra ägaren trots att kommunen var god man åt vederbörande. Alla sådana papper ska finnas där någonstans långt nere i en källare. När konsulten slutade så tog det stopp och man la arbetet åt sidan. Det känns inte som att någon vill ta i det. Vi har förklarat situationen men de hänvisar till dödsbodelägaren. 

Vad tror ni om fortsättningen?

– Det måste lösa sig men det kommer ingen lösning om ingen gör någonting. Det vore förskräckligt om det ser likadant ut om tio år.

DH har varit i kontakt med miljö- och byggnadsförvaltningen för en intervju men de har ingen personal som kan uttala sig i ärendet förrän på måndag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: