Annons:

Sök

Annons:

JUST NU: HÄR ÄR CENTERPARTIETS BESKED I VINDKRAFTSFRÅGAN

Lars Rosander och Centerpartiet i Hultsfreds kommun säger nej till Dackevinds planerade vindkraftsprojekt i södra delarna av kommunen. Foto: Ossian Mathiasson

JUST NU: HÄR ÄR CENTERPARTIETS BESKED I VINDKRAFTSFRÅGAN

Centerpartiet i Hultsfreds kommun säger nej till Dackevinds planerade vindkraftsprojekt i södra kommundelen i närheten av Målilla, Mörlunda och Virserum. 

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade tidigare i veckan om att Centerpartiets ställningstagande i vindkraftsfrågan skulle komma inom kort. 

Nu har de sagt sitt – och Centerpartiet, som har en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige, säger nej till vindkraftsprojektet.

"Sammantaget anser vi att en byggnation med vindkraftverk i den omfattning som Dackevind planerat med en höjd på 250 meter, skulle göra ett alltför stort intrång gentemot det näringsliv och boende som finns i området. En byggnation av vindkraftverk med den totalhöjden stöds heller inte av översiktsplanen, där totalhöjden anges till 150 meter", säger Centerpartiets fullmäktigegrupp med Lars Rosander i spetsen i ett uttalande. 

Inget stöd i översiktsplanen

Kommunen ska ta ställning till om man anser att en ansökan om etablering av vindkraftverk utgör lämplig mark- och vattenanvändning kommunal och beslutet grundas på de riktlinjer som anges i översiktsplanen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade under våren 2020 att beställa en ny vindbruksplan, som en del i en kommande revidering av översiktsplanen. 

"En process med att ta fram en ny vindbruksplan är ganska omfattande och tar tid. Att tillåta en etablering av vindkraftverk utan stöd från gällande översiktsplan har prövats av Miljööverdomstolen", skriver Lars Rosander och fortsätter med:

"Enligt Miljööverdomstolen är det en naturlig utgångspunkt att beakta den aktuella översiktsplanen med mera inom kommunen för den fortsatta prövningen. Med hänsyn till den pågående översynen av översiktsplanen anser Miljööverdomstolen att det föreligger risk för att det sökta verket skulle komma att lokaliseras i strid mot planen. Översynen bör därför lämpligen avvaktas och förbud meddelas mot att uppföra vindkraftverket. I sammanhanget finns också synpunkter på verkens höjd och möjlig påverkan på människor och natur, i och med att inga verk med den höjden finns byggda i Sverige"

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: