150 lägenheter ska rivas, bland annat i Stålhagen. Foto: Simon Henriksson
Migrationsverket har hyrt lägenheter av Hultsfreds Bostäder sedan 80-talet. I februari undertecknade Migrationsverket och Hultsfreds kommun avtalet som innebär att 105 lägenheter i Stålhagen i Hultsfred och 45 lägenheter på Bastugatan i Virserum ska tömmas på asylsökande. Myndigheten har redan lämnat Hultsfred och vid slutet på 2020 har de inga boendeplatser kvar i Virserum.
I dag kom Hem&Hyra med nyheten att Hultsfreds Bostäder planerar att riva lägenheterna som Migrationsverket har haft i de två orterna.
Helena Grybäck Svensson, vd för Hultsfreds Bostäder, berättar att det rör sig om ett 100-tal i Stålhagen och i Virserum är inte planen klar ännu.
Planerar att riva lägenheter
Dagens Hultsfred intervjuade Åke Nilsson (KD), Hultsfreds Bostäders ordförande, om planerna på en rivning.
– När det gäller Stålhagen så finns det sex huskroppar som Migrationsverket har hyrt, de två raderna längst upp mot riksvägen. En huskropp ska vara kvar för att det finns verksamhet i den och vi har andra hyreskontrakt där, säger han och fortsätter:
– Det är sant så till vida att det är helheten som redovisas i deras artikel. Vi har inte pratat om att riva allt i Hultsfred men i Virserum rivs i stort sett allt.
"Inga lättuthyrda lägenheter"
Det är den långa, lite lätt böjda längan med lägenheter på Bastugatan i Virserum som ska rivas.
– Det är byggnaden närmast marknadsplatsen och ytterligare en huskropp där vi har skalat av en våning för flera år sedan. Vi räknar med att de försvinner. Sedan måste vi göra iordning och kompensera för några garageplatser.
Varför vill ni riva i stort sett alla lägenheter som Migrationsverket har tillhandahållit i er kommun?
– Vi behöver inte alla lägenheter så det blir ett överskott. Det är inga lättuthyrda lägenheter med tanke på att husen med rörledningar och liknande är dåliga och taken är dåliga på många ställen. De är mycket kostsamma att renovera upp till modern standard.
I Hem&Hyras artikel nämner Helena Grybäck Svensson oron för social dumpning om fastigheterna skulle säljas till en privat värd som en orsak.
”Vi är rädda för att de här fastigheterna hamnar i fel händer. Om det är så stora renoveringskostnader, som vi kommit fram till, är det svårt för någon annan aktör att gå in och ta dem. Vi är rädda för att man behåller de här dåliga lägenheterna. Vi vill inte att våra kommuninvånare ska behöva bo så”, säger hon i en intervju med Hem&Hyra.
"Problem som vi bygger in"
Åke Nilsson är också inne på samma linje och tycker inte att husen ska säljas.
– Social dumpning är också en bidragande orsak till att vi inte ger oss på och börjar renovera. Vi vill inte sälja utan där vill vi ta fullt ansvar för att vi kan göra något bra av det här området. Erfarenheten säger att det inte blir särskilt bra om man säljer dåliga lägenheter, då har vi problem som vi bygger in.
Vad är det för problem som du ser?
– Du har den sociala dumpningen. Den fortsätter väl fortfarande i någon utsträckning utan att jag kan exakta siffror. Alla tidigare försäljningar visar att det inte fungerar bra. Det brukar dyka upp sådana som inte är särskilt seriösa eller åtminstone inte seriösa på det sättet att de kommer underhålla. De försöker hyra ut och då finns en del som är mindre bemedlade. Det är lätt för andra kommuner att försöka få iväg de som man inte vill ha. Det bygger in problem.
När kan det bli aktuellt med rivning?
– Jag vet inte. Vi skyndar långsamt för att vi vill se helheten och komma fram till vad vi gör på de här områdena i stället. Vi är inte färdiga med det, det diskuteras olika saker. Vi ska till exempel försöka göra Stålhagen trevligare, det finns fortfarande en hel del lägenheter kvar. Jag kan inte säga någonting om tiden. Jag tror inte att vi kan gå ut med upphandling för rivning under det här året.