Annons:

Sök

Annons:

Endast miljöbilar i ny upphandling – personalen slipper blåsa i bilen

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun byter ut stora delar av fordonsbeståndet nästa år. 36 nya miljöbilar, som drivs av antingen HVO-diesel, biogas eller el, levereras om ett drygt halvår. Foto: MostPhotos

Endast miljöbilar i ny upphandling – personalen slipper blåsa i bilen

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommuns upphandling av nya leasingbilar är klar. 36 miljöbilar införskaffas och alkolås kommer inte installeras i de nya leasingbilarna.  
– Det rör sig om 16 bilar som drivs av HVO-diesel (miljödiesel), 18 biogasbilar och två elbilar, säger Katarina Dunhage Jakobsson, verksamhetschef inom socialförvaltningen.

Annons:

Socialförvaltningen upphandlar 36 nya leasingbilar i den nya upphandlingen och målet är att billeveransen kommer antingen före eller efter semestern 2021. 

Personalen inom socialförvaltningen har varit involverade i processen och fått lämna sina synpunkter inför upphandlingen av nya bilar inom socialförvaltningen. Viktning har skett utifrån pris, säkerhet, service och miljö men det sistnämnda ses som en självklarhet med tanke på att en stor del av bilarna som i dag går på diesel byts ut till biogas och el. 

– Socialförvaltningen beställer 16 bilar med HVO-diesel, 18 biogasbilar och två elbilar. De nya bilarna håller miljöklassningen och det är en tydlig kravspecifikation i upphandlingen. Det finns redan i underlaget att man tar miljövänliga bilval, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande. 

Personalen får större bilar

Anledningen till att det inte bara blir biogasbilar i den nya upphandlingen har sin förklaring. 

– Det finns ingen biogasmack i varken Vena, Mörlunda, Silverdalen eller Virserum. Personal inom till exempel hemtjänsten ska inte behöva åka iväg två mil för att tanka biogas. Vi ser det ur både miljö- och tidsaspekten, säger Per-Inge Pettersson.

De nya bilarna är av SUV-model och kommer därmed vara både större och högre än de befintliga bilarna. 

– Vi ökar upp i storleksklass så nu har vi inga småbilar längre. Det är medelstora bilar som är mer trafiksäkra. Personalen har fått framföra sina synpunkter. Inom hemtjänsten nyttjar man bilen väldigt mycket och de har klagat på att det är trångt och att man inte får med sig utrustningen i de små bilarna. Det har kommit fram i den här beställningen, säger Pettersson. 

Slipper ta hand om servicebiten

En annan detalj som personalen har lyft fram i diskussionen är att service och reparationer tar mycket tid med långa resor till auktoriserad serviceverkstad. 

– Det är första gången som vi är så tydliga med att det inte är vår personal som ska åka iväg till en verkstad. Det är entreprenören som är ansvarig för att hämta och återlämna bilar. Det kommer spara tid och pengar för vår verksamhet, säger Pettersson. 

Utöver de 36 nya bilarna ska leasingavtalen för 16 större fordon förlängas med tanke på att de inte har gått så många mil och kan vara med några år till. 

– Det är bilar eller bussar som arbetsterapeuter använder för att köra hjälpmedel. Det är fordon som inte går så många mil och det är dyrt att byta ut dem, säger Katarina Dunhage Jakobsson. 

Socialförvaltningen har 52 bilar i sin verksamhet och nu ska verksamheten förses med många miljödiesel-bilar (16) och biogasbilar (18) och två elbilar.

– Vi går helt och enkelt över till miljökraven som kommer komma och ligger i framkant. Vi upphandlar bara miljöbilar som dessutom är större och bättre för personalen, säger Katarina Dunhage Jakobsson. 

Alkolås installeras inte i bilarna

Frågan om alkolås ska monteras i varje leasingbil har varit uppe för diskussion. Med tanke på att det kostar 15 000 kronor att installera alkolås i varje leasingbil kom Katarina Dunhage Jakobsson med förslaget att ha nyckelskåp som är alkoholförsedda inne på respektive hemtjänst. 

– Nämnden fattade beslut om att ha alkolås på nyckelskåpen än att ha det i bilarna, säger Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i socialnämnden. 

Vad ser nämnden för fördelar med att ha ett nyckelskåp som är utrustat med alkolås?

– Ett nyckelskåp som innehåller flera nycklar kostar 30 000 kronor och det kostar 15 000 kronor att installera alkolås i varje bil. I händelse av att man behöver lämna eller starta bilen fort så kan det gå viktiga sekunder om man misslyckas. Trygghet och säkerhet är viktigt för hemtjänstpersonalen att kunna ge sig iväg snabbt om det behövs, likaså om de behöver skydda sig vid hot- och våldssituationer, säger Jonny Bengtsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: