Vatten- och avloppstaxan i Hultsfreds kommun går upp med fem procent från årsskiftet. Foto: Simon Henriksson
Underhållet av VA-nätet i Hultsfreds kommun är enormt eftersatt. Östra Smålands kommunalteknikförbund har tidigare föreslagit att VA-taxan ska höjas med fem procent för att klara ökade kapitalkostnader och skapandet av utökad investeringsfond för framtida stora investeringar.
– Det konstateras att det finns ett behov på 38 630 000 kronor och inför 2020 finns 22 681 000 kronor avsatta i investeringsfonden för några investeringar. Det finns således ett behov av att fylla på fonden med nästan 16 miljoner kronor för att kunna göra de kraftiga investeringarna i vårt VA-nät, säger kommunchefen Lars-Erik Rönnlund.
"Vore en fin gest"
Precis som i kommunstyrelsen gick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet emot den borgerliga majoritetens förslag och vill vänta med att höja taxan till halvårsskiftet 2021.
– Vi vet mycket väl att höjningen är motiverad till det viktiga arbetet för att vi ska ha en bra standard på vårt VA-nät. Det är eftersatt men nu lever vi i en besvärlig tid där många människor har bekymmer på olika sätt på grund av coronapandemin. Det är permitteringar och konkurser. Vår kommun har gjort många bra saker och stöttat upp näringslivet och olika verksamheter. Varför kan vi inte stödja det breda kollektivet som nyttjar VA-nätet genom att skjuta på införandet av taxehöjningen till 1 juli? Det blir drygt 400 kronor på helårsbasis och det är inte så mycket om man slår ut det. Det är också sant men det är det inte enda som höjs vid årsskiftet. Det vore en fin gest och skulle vara en trevlig lättnad, säger Tomas Söreling (S).
"Åtgärd som vi kan besluta om"
Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att höjningen innebär en utökad årskostnad med 394 kronor för en normalvilla och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.
– Vi tycker ändå att det är en vettig satsning och behöver pengarna för att åtgärda de brister som finns i VA-nätet. Då gäller det att kunna finansiera det i den takt som vi lägger ner rör med vårt nya rörläggarlag. Även om vi på olika sätt visar omsorg om våra kommuninvånare och gör olika insatser så tycker jag att det är en åtgärd som vi kan besluta om och köra igång med från och med årsskiftet, säger Lars Rosander (C).
Johan Svensson (M), ledamot i fullmäktige vice ordförande i ÖSK, klev in i debatten och frågade oppositionsrådet Tomas Söreling hur det kommer sig att han var med och godkände taxehöjningen i rollen som ledamot i ÖSK i somras för att nu vilja skjuta på höjningen.
– Naturligtvis måste man ha rätt att ändra sig, det kan en riktig karl göra. Nu väljer Tomas (Söreling) att göra det, men jag tycker att du kunde ha informerat oss i beredningen på ÖSK. Han själv har varit med och tagit beslut om höjningen, säger Johan Svensson (M).
Begärde ingen votering
Tomas Söreling gav Svensson svar på tal när han fick sin tur.
– Jag skulle ha informerat ÖSK om att det var på det sättet men vi ska också komma ihåg varför ÖSK finns överhuvudtaget. Det är ett samarbetsavtal för både Högsby och Hultsfreds kommuner. Vi sitter i ÖSK och tar beslut för att sedan lämna över det till respektive kommun. Då sitter man ibland på två stolar. Jag företräder Hultsfreds kommun och ibland kan det uppstå att man tvingas ta ett annat beslut när ärendet har lämnat ÖSK till kommunen. Jag skulle ha informerat om det, det kan jag ta på mig.
Ett oenigt fullmäktige sa ja till höjningen, både för den rörliga och den fasta delen. Anläggningsavgiften blir oförändrad. Ledamöterna i både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna besparade kommunfullmäktige på en votering med tanke på att mötet hölls digitalt och reserverade sig mot beslutet.