Hultsfreds kommuns skogsförvaltare manar till lugn efter den uppkomna oron vad gäller gallringen i Hultsfred.
Foto: Ossian Mathiasson
I en skrivelse till Hultsfreds kommun har Hultsfreds Orienteringsklubb och boende i närområdet framfört sin oro över den gallring som ska genomföras i skogsområdet vid Knektagården i Hultsfred och kommit med förslaget att skjuta arbetet på framtiden.
”Skälet till denna oro är den gallring som gjordes för några år sedan i skogen kring elljusspåret vid Hultsfreds vattentorn. Då avverkades en större mängd skog än avtalat och skogsmaskinerna körde sönder spåren. För att inte riskera ett minskat användande av området är det därför önskvärt att avverkningen sker på ett så varsamt sätt som möjligt. Skogens karaktär får inte påverkas och stigar inte förstöras. Inga skogsmaskiner på stigarna och de mindre vägarna”, skriver Gunilla Sävenstrand, ordförande i orienteringsklubben, och Mats Stenström, som bor i närheten av området som ska gallras.
Dagens Hultsfred har varit i kontakt med Jan Robertsson, skogsförvaltaren på ÖSK levererar ett lugnande besked till de som är oroliga för den kommande gallringen.
– Jag funderar på vad de menar egentligen, jag tycker att de väcker för mycket oro. Vi ska bara gå in och gallra bort en del träd. Det har vi gjort flera gånger tidigare och det kommer inte synas efter att företaget har varit på platsen om de inte gör det när det har regnat, säger Jan Robertsson.
"Är till för skogens bästa"
Dagens Hultsfred rapporterade i december om att det planerades för en gallring i området vid Knektagården. Gallring innebär att man avverkar vissa träd i ett bestånd men låter majoriteten stå kvar.
– Ja, exakt så är det. Jag tror att de från början trodde att vi skulle göra en slutavverkning men det ska vi inte göra. Gallringen är till för skogens bästa så den kan klara sig längre när vi gallrar och glesar ut skogen. Vi vill att skogen ska bli grövre och vitalare. Vi ska gallra ut 20–25 procent av träden som står där i dag, säger Robertsson och fortsätter:
– Det är så enormt mycket folk som promenerar i det där området. Vi vill kunna överhålla skogen så det kan bli äldre men ändå vara vital och säker.
Hur ser tidsplanen för gallringen ut?
– Det vet jag inte riktigt, Det hänger på vilket väder det blir. Det kan bli nu i vinter eller efter sommaren när det är torrt och fint men då är många personer ute och plockar bär. Vi vill inte störa dem så det blir troligtvis någon gång i april eller i maj.
"Någon måste ha fattat fel"
Robertsson poängterar att majoriteten av skogen kommer finnas kvar.
– Jag ska ringa till Gunilla (Sävenstrand) på orienteringsklubben och förklara att det inte rör sig om någon slutavverkning. Någon måste ha fattat fel. Den enda förändringen är att det blir lite glesare i skogen och orienteringsklubben kommer inte beröras.