Kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun beslutade i maj förra året att godkänna ansökan om dispens för en del naturvårdsåtgärder inom Hulingsryds naturreservat. Miljö- och byggnadsförvaltningen, som har fått yttra sig i frågan, anser att merparten av åtgärderna överensstämmer med intentionerna med reservatet.
Arbetet inleddes i dag
Jan Robertsson, skogsförvaltare på ÖSK, berättar att det rör sig om en naturvårdshuggning.
– Det gör vi för att höja naturvärdena i naturreservatet. Vi ska försöka gynna den yngre eken som finns i reservatet och minska björken. Vi ska hugga bort granbarkborren som är precis vid gångbron över Silverån. Det är väldigt mycket granbarkborre i granbeståndet i naturreservatet så vi vill stoppa baggarnas framfart. I första delen av reservatet är nog 80 procent av granskogen skadad, säger Jan Robertsson.
I dag, onsdag, inleddes arbetet som kommer ta några dagar.
– Jag fick uppdraget under förra året. Det är inte aktuellt med en naturvårdshuggning när det är fågelliv i reservatet och vi vill göra arbetet så länge det finns tjäle i marken, säger han och fortsätter:
– Det är ännu viktigare nu med tanke på att det ser ut att bli varmare. Jag trodde att det var lugnt när jag bokade in allting. Det är kallt, men helt plötsligt så har det slagit om och växlar snabbt.
Hur varmt får det vara för att genomföra denna insats?
– Tjälen kommer vara kvar i marken under den här veckan. Det är det viktigaste, den håller säkert till nästa vecka och då ska vi vara klara. Jag tror att maskinen är klar på fredag eller i början av nästa vecka.
"Sätt att skynda på naturvården"
Robertsson berättar att andelen död liggande virke och högstubbar kommer öka.
– Det kommer ligga kvar grova bitar av björk och tall i skogen och det kommer stå nyskapade högstubbar. Man kapar björkar eller tallar på tre-fyra meters höjd, då skapar man död ved för insekter, fåglar och hackspettar. Det gynnar djuren som får mer att jobba med. Vi gör det för att vi ska gynna naturvärdena. Det kommer säkert se lite skräpigt ut för folk med tanke på de grova och döda bitarna men det är så det måste vara. Vi kommer inte köra ut allt virke. Det är ett sätt att skynda på naturvården.
Vad händer framöver i reservatet?
– Vi får se vad som händer efter det. Det kanske dröjer fem-tio år till nästa gång. Det är ett litet ingrepp i jämförelse med ett normalt ingrepp, men det kommer synas att vi har varit där.