Det är oklart vad som händer på Hultsfreds gymnasium efter att rekommendationen om fjärr-, när- och distansundervisning inte förlängs.
Foto: Ossian Mathiasson
Den nationella rekommendationen om fjärr- och distansundervisning för elever på gymnasienivå upphör i månadsskiftet mars-april trots att landets smittläge är fortsatt allvarligt.
Dagens besked innebär inte att all undervisning ska ske på plats.
– För väldigt många gymnasieelever kommer det antagligen att fortsätta med viss distansundervisning, i den mån det krävs av smittskyddsskäl på den orten, eller för att hålla ner trängsel i skolan eller kollektivtrafiken, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på dagens pressträff.
"Låter lite märkligt"
Det är regionala smittskyddsläkare som får bestämma om en gymnasieskola ska övergå till distans. När Dagens Hultsfred når Andreas Ekberg, en av flera rektorer på Hultsfreds gymnasium, har man inte kunnat prata så mycket om dagens besked.
– Vi visste inte att det skulle komma sådana besked just nu. Spontant låter det lite märkligt eftersom vi har sett att smittspridningen rör sig uppåt, säger Andreas Ekberg.
I dag slogs nytt rekord över antal smittade i Kalmar län då 241 nya coronafall har bekräftats under det senaste dygnet.
– Utifrån det så låter det väldigt konstigt. Sedan förstår jag att myndigheter och regering har insett att det är viktigt för elever att vara i skolan och bli klara med sina kurser. Det är lättare att klara av det när man är på skolan.
Då kan besked komma
För stunden är det oklart vilken väg Hultsfreds gymnasium går.
– Trots att man tar bort den rekommendationen så kan det vara som så att den ligger kvar om att vi ska vidta åtgärder för att undvika trängsel. Det kan finnas en öppning för att kanske ha fjärrundervisning på grund av att vi inte kan garantera att elever kan ta sig till och från skolan med bussar eller att vi inte kan garantera att det inte blir trångt i skolans lokaler, säger Ekberg.
Smittskyddet har tidigare gått in och tolkat FHM:s rekommendationer.
– Det är först efter det som vi kan ta ett slutgiltigt beslut om hur vi ska göra. Vi kommer jobba med det i eftermiddag och i morgon.
När kommer ett besked?
– Vi vet inte när smittskyddet kommer med sina synpunkter så det är svårt att säga det. Vi vill gärna kunna gå ut med ett besked i början av nästa vecka så lärare och elever får lite framförhållning.