Annons:

Sök

Annons:

Thomas belönas med hedersutmärkelse: ”Skogen som jag brinner mest för”

Thomas Johansson har tilldelats LRF Sydosts silvernål för sitt engagemang med motorsågs- och röjsågskurser och arbete i lokalavdelningen Mörlunda-Tveta LRF. Foto: Ossian Mathiasson

Thomas belönas med hedersutmärkelse: ”Skogen som jag brinner mest för”

Thomas Johansson från Stora Aby har belönats med LRF:s silvernål för sitt brinnande intresse med att hålla kurser i hur man hanterar en motorsåg eller röjsåg. 
– Jag tycker att det är fantastiskt härligt ute i skogen, säger Thomas Johansson när DH träffar honom under ett av många pass i skogen.  

Annons:

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har sedan många år tillbaka delat ut Silvernålen, en hedersutmärkelse till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och oegennyttigt arbete i organisationens tjänst. 

På LRF Sydosts stämma i slutet av mars för både 2020 och 2021 var Thomas Johansson i Stora Aby mellan Mörlunda och Målilla en av pristagarna för innevarande år. Han blev vid ett tidigare tillfälle uppvaktad av LRF-styrelsen med diplom, silvernål och blommor. 

– Det är alltid jätteroligt när man blir uppmärksammad på det här viset. Att jag har varit ordförande i lokalavdelningen Mörlunda-Tveta LRF och aktiv i LRF är en del i priset och säkerheten i skogen en annan del. Jag tycker att det är extra roligt med tanke på att jag brinner för motorsåg och röjsåg. I min roll som instruktör är det viktigt att förhindra olyckor i skogen så ingen kommer till skada vid trädfällning. Jag hoppas att utbildningen gör nytta, säger Thomas Johansson. 

Över tio år som instruktör

Han själv tog motorsågs- och röjsågskörkort 2006 och började som instruktör 2010–2011. Han blir genuint glad när han får komma ut i skogen och förmedla all sin kunskap till kursdeltagarna i hur man hanterar en motorsåg eller röjsåg. 

– När en kursdeltagare ska ta körkort för att använda röjsåg och motorsåg utanför den egna fastigheten får man ett bevis på hur mycket de har lärt sig vid de olika tillfällena. När de tar körkort så blir det som en uppkörning vad gäller teoretiskt och praktiskt. Jag är instruktör och åker runt och examinerar folk för att se att de kan provet. Jag gillar detta, säger Thomas Johansson. 

"Måste komma ut i skogen varje dag"

Det var Håkan Lundgren, regionordförande i LRF Sydost, som ringde upp och sa att han skulle tilldelas en av LRF Sydosts silvernålar för 2021. Stämman hölls för två veckor sedan och Lundgren besökte honom en vecka tidigare för att personligen dela ut priset. 

– Jag blev förvånad när jag fick utmärkelsen men visst, jag har varit aktiv och ordförande i lokalavdelningen länge. Just det här med säker skog vad gäller röjsågs- och motorsågskörkortet är extra roligt i och med att det är skogen som jag brinner mest för, säger han. 

Kan du beskriva vad skogen betyder för dig?

– Väldigt mycket, jag måste komma ut i skogen varje dag. När jag till exempel ser att kursdeltagarna får med sig saker blir jag glad. Jag tycker att det är viktigt med säkert skogsbruk sett ur säkerhetssynpunkt. Jag själv är ute och fäller många träd i skogen så jag vet vad som fungerar och inte. 

Fakta

LRF:s motivering: ”Thomas har varit aktiv i sin lokalavdelning Mörlunda-Tveta LRF sedan början av 90-talet. Större delen som ordförande. Han har också suttit med i Hultsfreds kommungrupp. Thomas är aktiv i Vimmerby SBO. Det som är mest knutet till Thomas är hans kurser i hur man hanterar en motorsåg eller röjsåg på ett klokt och säkert sätt. Hans arbete för säkert skogsbruk har förhindrat många olyckor i skogen. Thomas är en mycket engagerad och trevlig person som ger alla sin fulla uppmärksamhet i sina kontakter. En värdig mottagare av silvernålen”.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: