Annons:

Sök

Annons:

I dag bommar storföretaget igen i Målilla: ”Det känns tragiskt”

Patrik Hag jobbade på Glamox i nästan 30 år. I dag stängs den stora fabriken för gott. Bilden är ett montage. Foto: Ossian Mathiasson/Linus Johansson

I dag bommar storföretaget igen i Målilla: ”Det känns tragiskt”

Den 4 juni för snart ett år sedan kom chockbeskedet: belysningsföretaget Glamox lägger ned sin verksamhet i Gårdveda utanför Målilla. Det har snart gått ett år sedan nyheten slog ned som en bomb i det lilla samhället och bland de 116 anställda. I dag är dagen kommen då Glamox för gott bommar igen fabriken. 
– Det är dagen då man låser. Allt avslutas. Det känns tragiskt, säger Patrik Hag, som har jobbat i fabriken de senaste 26 åren.

Annons:

Fabriken i Målilla gick bra ekonomiskt. Produktionstakten var hög. Allt var frid och fröjd. Det var i alla fall vad alla anställda trodde. För Patrik Hag förändrades den känslan den 3 juni förra året.

– När jag fick höra att ägarna skulle komma från Norge, mitt i Corona-pandemin, då förstod jag vad som skulle hända, minns Patrik Hag.

Inte rätt förutsättningar

Dagen efter, den 4 juni, fick han och övriga 115 anställda på Glamox fabrik i Gårdveda utanför Målilla beskedet: ”vi ska lägga ned här”.

– Vi inledde ett arbete med att utvärdera och framtidssäkra kapacitet och konkurrenskraft 2019, med avsikt att anpassa oss inför kommande lågkonjunktur. Coronakrisen och de hastiga prisnedgångarna på olja har inneburit att vårt behov av att minska våra kostnader förstärkts och påskyndats, sa Rune E. Marthinussen, koncernchef för Glamox Group och styrelseordförande för Glamox AB, då.

Glamox menade på att dagens teknologi och framtida investeringar i produktionsteknik kommer utnyttjas på ett bättre sätt i större fabriker.

– Fabriken i Målilla har inte förutsättningar för expansion och utveckling utifrån de behov vi har identifierat, fortsatte Marthinussen.

Stor kompetens

Patrik Hag, med 26 år bakom sig på fabriken minns förstås dagen - och chocken.

– Det var en riktig chock eftersom vi hade levererat såna vinster. Allt gick på högvarv och det var övertid både kvällar och helger. Det mest ledsamma var att det kändes som att vi var på väg mot något ännu bättre med en ny produktionschef och personalchef. Men koncernen ansåg väl att vi redan var för bra och att det inte gick att förbättra mer. Själva tror vi att vi hade kunnat effektivisera ännu mer och blivit ännu bättre, säger Patrik Hag.

– Det känns också tråkigt med den stora kompetens som koncernen blir av med. Det är en jättekompetens som byggts upp här i 60 år. Majoriteten som jobbade i fabriken när beskedet kom hade varit här mellan 20 och 45 år. Jag ska inte säga att det var ett självspelande piano, men det är klart att allt blev så mycket enklare av att alla kunde detaljerna, fortsätter Hag.

”Gjort vårt bästa till sista dagen”

Sedan det ödesdigra beskedet om nedläggning har de 116 anställda lämnat fabriken i omgångar.

– Det har varit uppsägningar i tre omgångar. Första gänget gick hem den 12 december. Innerst inne gick nog många och hoppades att ledningen skulle ändra sig, men då förstod alla att det var allvar. Den sista månaden har många blivit arbetsbefriade, men vi har varit 10-15 stycken på golvet som egentligen bara har plockat ihop det sista.

Ända in i slutet menar Patrik Hag att de anställda har visat en stolthet över att gå till jobbet.

– Egentligen är det sjukt hur vi har ställt upp för Glamox-koncernen. Vi har servat dem hela vägen och gjort vårt bästa till den sista dagen. Trots allt har vi velat avsluta det här på ett bra sätt. Jag tycker att det är otroligt och vi har fått beröm för det. 

”Livet rullar vidare”

Den sista produktionen i Målilla-fabriken skedde i slutet av mars och efter det har det handlat om att tömma lokalerna. I dag är dagen då Glamox officiellt bommar igen och lämnar Målilla.

– Det är dagen då man låser. Allt avslutas. Det känns tragiskt. Vi ska fika vid klockan tio och sedan är det över. Jag gick igenom byggnaden i dag och det är verkligen öde. Två personer kommer dock att vara kvar på utlastningen i två veckor till för att få i väg lite grejer till Polen, säger Patrik Hag.

Hur tror du att det kommer kännas när dörren låses för sista gången?

– Klart att det kommer vara vemodigt. Men just nu känner jag inget speciellt, man har lagt det bakom sig. Livet rullar vidare. Det jag främst tänker på är att det är många arbetskamrater som man inte kommer att träffa mer.

Många har fått jobb

Patrik Hag har till stor del koll på hur det har gått för hans gamla arbetskamrater.

– Jag vet inte vad alla gör nu, men jag vet att många har fått nya jobb. Jag törs inte säga en siffra, men vågar säga att mer än hälften har hittat ett nytt jobb. Det har öppnats dörrar för många. En del känner till och med att de skulle ha bytt jobb tidigare.

Vad tror du kommer hända med lokalerna?

– Jag tror att det kommer bli någon slags produktion. Det är fina lokaler med bra matsal och personalutrymmen och så vidare, säger Patrik Hag.

Nytt jobb som fastighetsskötare

Patrik Hag själv var på väg att skola om sig till lastbilschaufför, men hamnade istället som fastighetsskötare på Hultsfreds Bostäder. Där har han jobbat en dag i veckan den senaste tiden, medan resten av tiden har spenderats på Glaomx.

– Jag hade en tanke på att börja köra lastbil och hade jobberbjudande inom det. Nu har jag något att falla tillbaka på där med mina körkort och det känns bra att jag har öppnat upp möjligheterna för en ny arbetsmarknad. Men sen fick jag ett erbjudande att vara fastighetsskötare i Målilla, och till viss del i Mörlunda. Det passade bra in i mitt liv nu då jag har blivit pappa igen på äldre dagar. På måndag börjar jag fullt ut på mitt nya arbete.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: