Annons:

Sök

Annons:

Glamox stängde för gott i dag – intresserad köpare har skrivit på avtal

Glamox-fabriken i Gårdveda stängde för gott i dag och platschefen Magnus Antonsson berättar att företaget har tecknat en avsiktsförklaring med en intresserad köpare. Foto: Ossian Mathiasson

Glamox stängde för gott i dag – intresserad köpare har skrivit på avtal

Glamox fabrik i Gårdveda utanför Målilla bommades igen för gott i dag. Platschefen Magnus Antonsson berättar att en avsiktsförklaring har undertecknats med en intresserad köpare. 
– Det är en kombination av vemod och hoppfullhet inför framtiden, säger han vid Dagens Hultsfreds besök under stängningsdagen. 

Annons:

Det var för snart ett år sedan som Glamox-ägarna levererade ett riktigt chockbesked om att belysningsföretagets verksamhet i Gårdveda utanför Målilla skulle läggas ner och beröra alla anställda.

De 116 anställda har lämnat fabriken i omgångar efter det tunga nedläggningsbeskedet. I dag bommade fabriken igen för gott när de sista tio medarbetarna gjorde sin sista arbetsdag i den tomma, ödsliga fabriken. 

– Det är klart att det har varit känslosamma månader. Jag själv har varit här i Målilla i åtta år och det tycker jag är lång tid. Vi har varit som ett litet familjeföretag så man känner de allra flesta medarbetarna som jobbade här när beskedet kom. I och med att personalen har gått hem vid olika tillfällen så har det varit känslosamt att ta avsked av dem. Det är många trotjänare som har bidragit till att verksamheten har gått så bra som den har gjort, säger platschefen Magnus Antonsson. 

"Vemodigt och jobbigt"

Den sista produktionen i fabriken skedde i slutet av mars och arbetet har därefter gått ut på att tömma lokalerna och skicka utrustning till övriga fabriker i koncernen. Totalt 46 personer ingick i den sista gruppen. 

– Det var tio personer som jobbade i dag, resten har arbetsbefriats eftersom vi har legat så bra till med våra planer så de har inte behövt vara på plats även om de har haft sin anställning kvar fram till i dag. För tre veckor sedan gjorde vi den sista armaturen till kundorder.

– Det är vemodigt och jobbigt att lämna det här stället. Hela fabriken är helt tömd samtidigt som jag är hoppfull inför att en ny fastighetsägare ska se till att det blir en ny verksamhet som etablerar sig i lokalerna även om det kommer bli färre arbetstillfällen till att börja med men någonstans ska man börja. Det är bara hoppas att det kan bli något bra av det.

Avsiktsförkaring undertecknad

Dagens Hultsfred har tidigare berättat att det finns intresse från ett företag som vill ta över lokalerna och nu har Glamox skrivit en avsiktsförklaring med en intressent för fastigheten.

– Det finns en avsiktsförklaring som blev undertecknad under förra veckan. Jag vill inte gå in på vad det är för typ av företag med tanke på att det är tystnadsplikt. Uppskattningsvis är det några veckor innan köparen bestämmer sig. Intressenten har för avsikt att köpa fastigheten och vill kolla upp vissa saker.

Han tror att det är fullt möjligt att bedriva verksamhet i lokalerna i fortsättningen.

– Det är en bra region för de som vill ha en tillverkningsindustri i och med att det finns många underleverantörer och bra logistikförutsättningar. Jag hoppas att det kommer en ny verksamhet som producerar någonting i lokalerna. 

Många har klart med nya jobb

Glamox epok i Målilla är nu officiellt över och personalen har levt med beskedet sedan förra sommaren. 

– Det är givetvis vemodigt samtidigt som det finns positiva delar med att det är förvånansvärt många fler som har hittat nya jobb än vad jag trodde i och med att vi gick in i en pandemi 2020. Jag trodde att det skulle bli en katastrof. Det var många som var rädda, inklusive jag själv. Det har visat sig att vi hade fel, det var eftertraktad personal som vi hade samtidigt som verksamheter i den här regionen och hela landet har gått bättre än vad man först trodde när pandemin bröt ut.

Hur många medarbetare har gjort klart med nya jobb?

– Jag gissar på att det är 70–75 personer som har klara jobb. 

Personalens insatser hyllas

Magnus Antonsson ska börja jobba som inköpschef på Be-Ge i Oskarshamn på måndag och tar med sig många saker från Glamox-tiden.

– Framför allt att det är viktigt att bygga team som jobbar mot samma håll, det är då man blir väldigt starka. Vi har sett en väldig förbättring under många år här i Målilla vad gäller effektivitet och kostnadsmedvetenhet. Det är en verksamhet som utvecklades väldigt positivt. Det är skönt att ha med sig att vi inte blev nedlagda för att vi inte var lönsamma samtidigt som det är en frustration. För mig är det en tröst. Om vi hade fått fabriken nedlagd på grund av att vi inte hade varit effektiva eller haft en dålig lönsamhet så hade det varit tuffare. Nu kunde vi inte göra någonting åt det. 

Vad säger du om personalens insatser sedan nedläggningsbeskedet kom i juni 2020? 

– Jag är imponerad av hur personalen har genomfört det. De har tagit beskedet med fattning och insett att vi får genomföra projektet på ett bra sätt. De har utan tvekan och utan undantag varit väldigt lojala. Det har varit storstilade insatser måste jag säga. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: