Annons:

Sök
Gränshagen om beslutet att pausa torghandeln:

Niklas Gränshagen, styrelseledamot i Hultsfred Handel, förklarar varför torghandeln i Hultsfred genomförs i dag för att sedan pausas i två veckor. Foto: Arkivbild

Gränshagen om beslutet att pausa torghandeln: "Förstår att de inte vill förstå"

Det blir torghandel i Hultsfred i dag. Därefter väntar ett två veckor långt uppehåll till följd av Region Kalmar läns skärpta regionala rekommendationer. 
– Det är ett gemensamt beslut som har tagits tillsammans med Hultsfreds kommun, säger Niklas Gränshagen, styrelseledamot i Hultsfred Handel.

Annons:

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin gick tidigare i veckan ut med skärpta regionala rekommendationer, bland annat att man inte ska anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas. 

Hultsfred Handel har tillsammans Hultsfreds kommun fattat beslut om att inte arrangera någon torghandel i Hultsfred de två kommande fredagarna. Dagens torghandel genomförs som planerat eftersom det finns upprättade avtal med berörda knallar. 

– Det är vi i Hultsfred Handel som beslutar hur vi ska göra med torghandeln och har tagit ett gemensamt beslut med kommunen. Det finns inget totalförbud mot att ha torghandel. Sedan blev det lite olyckligt att de nya restriktionerna kom nu när vi redan hade planerat för en större torghandel än vad det brukar vara på fredagar, säger Niklas Gränshagen, styrelseledamot i Hultsfred Handel, och lägger till:

– Vi har tagit beslut om att vi kör i morgon (läs i dag) för att sedan pausa i två veckor, det är under den tiden som regionen har sagt att det finns skärpta restriktioner i länet.

"Förstår att de inte vill förstå"

Gränshagen berättar att tanken var att ställa in dagens torghandel men det gick inte att lösa.

– Vi har nämligen ingått avtal med handlarna som ska komma hit så vi har egentligen inte rätt att stoppa dem. Det finns inget förbud mot att driva torghandel. Vår första reaktion var att vi skulle ställa in fredagens torghandel för att det inte är så bra att köra en torghandel när det ser ut som det gör. Vi pratade bland annat med Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening som sa att vi inte har rätt att ställa in torghandel när vi ingått avtal om att de ska komma.

Den just nämnda föreningen kritiserar beslutet att ställa in två torghandelstillfällen och pekar på att det är betydligt lättare att hålla avstånd på ett torg än i en butik och mindre smittorisk utomhus än inomhus. 

– Jag förstår att de inte vill förstå det med tanke på att torghandeln är deras levebröd. Vi som driver vanliga butiker får ha öppet och de tycker väl att det är konstigt att de inte får komma hit. Det blir ofta lite mer folk när det blir en torghandelsdag än vad det är annars. Vi tycker att det är bästa lösningen, annars hade det kanske blivit en ostrukturerad samling med folk utan någon koll alls. 

"Får kämpa för att få tillbaka dem"

Föreningen menar också på att pausen kan försvåra knallarnas återkomst i Hultsfred i framtiden.  

– Vi har vägt in det också och får kämpa hårt för att få tillbaka dem. Vi får hoppas att torghandeln har varit så pass bra att de kommer tillbaka även om de kanske är lite småsura för den här gången. Vi får också hoppas att alla har förståelse om att alla måste hjälpas åt i den här pandemin så vi får stopp på smittspridningen. Ingen tycker att det är roligt och alla vill att vi ska kunna leva som vanligt. Nu kan vi inte göra det. Vi måste ta hänsyn till varandra för att komma ur pandemin.  

Tror du att ert beslut kan rivas upp på något sätt?

– Nej, det tror jag inte. Vi har tagit beslut om att inte ha någon torghandel nästa fredag och fredagen därpå. 

Det blir torghandel i Hultsfred i dag men det är osäkert när nästa tillfälle äger rum. 

– Det beror på vad regionen säger och kommer fram till. Vi har åtminstone pausat torghandeln i två veckor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: