Annons:

Sök

Annons:

  • Köpte stället för flera år sedan – nu är det dags för öppning

    Musikern Yoel Gamzou öppnar upp Virserums Möbellager med en sensommarfest och musik av högsta kvalité. Foto: Privat

  • Köpte stället för flera år sedan – nu är det dags för öppning

    Gamzou i sin vanliga roll som dirigent. Foto: Bernd Schönberger

  • Köpte stället för flera år sedan – nu är det dags för öppning

    Yoel Gamzou köpte stället tillsammans med den tyska dramatikern Armin Petras. Foto: Privat

Köpte stället för flera år sedan – nu är det dags för öppning

För tre år sedan köpte den amerikanske musikern Yoel Gamzou och tyske dramatiken Armin Petras Virserums Möbellager. Nästa helg är det äntligen dags för öppning. Det blir, precis som förr, en stor antikhandel – men också finstämd musik.
– Vi är väldigt exalterade över att vi äntligen kan öppna, säger han.

Annons:

Gamzou har tidvis bott i trakten ända sedan slutet av 00-talet. När Virserums Möbellager gick ut till försäljning 2021 slog han till direkt tillsammans med en nära vän inom kulturbranschen.

Sedan dess har den gamla antikhandeln varit stängd för allmänheten och för ett drygt år sedan uttryckte de tidigare ägarna frustration över att ingenting tycktes hända med fastigheten.

Men nu är det äntligen dags. Nästa helg blir det en stor öppning med både antikhandel, musikaliskt evenemang av toppklass och filmvisning.

– Vi har arbetat för det här i tre år så vi är väldigt exalterade över att vi nu kan öppna. Det har varit väldigt mycket jobb och planering, men nu känner vi att vi är redo för att få igång verksamheten. Vi har velat behålla traditionen och den historia som finns med möbeltillverkning och loppis, men också visa nya saker inom kultursektorn. Vi har funderat mycket på hur vi ska få ihop de här bitarna, berättar Yoel i en intervju med vår tidning. 

 "En otrolig plats"

Det kommer att bli försäljning av möbler på bottenplanet. Att fylla det var ingen konst eftersom byggnaden köptes med inventarier. Den andra våningen har rensats för att ge plats åt olika kulturella evenemang. Under öppningshelgen 17-18 augusti kommer Artiom Shishkov (violin) och Stefan Hadjiev (cello) spela verk från Ravel, Martinu och Kodaly. Efter konserten blir det också filmvisning på kvällen.

Gamzou själv är dirigent och tonsättare med världen som arbetsplats.

– Jag är musiker och min kompis, Armin Petras, som jag driver det här med är verksam inom teater. Vi vill skapa en plats både för personer som skapar konst och personer som konsumerar konst. Vår vision är att det ska kunna komma konstnärer och författare till den hör miljön för att kunna arbeta. Det är en fantastisk omgivning och så vackert att vara här. Jag tycker att det är en otrolig plats att skapa konst på.

 "Alla blir exalterade"

Hur framtiden ser ut är inte helt spikat.

– Huvudmålet är att skapa ett projekt som fungerar året runt, men det kräver en stor investering som kostar pengar. Nu börjar vi i liten skala och kommer sedan att leta efter sponsorskap och finansiering. Det krävs en annan infrastruktur för att nå dit, men man måste starta någonstans och vi tar det steg för steg.

Gamzou har pratat varmt om platsen under sina resor i Europa.

– Alla jag berättar om våra planer för blir väldigt exalterade och vill gärna komma hit och titta. Konserten på lördagskvällen är två kompisar som kommer och spelar nästan gratis och det är jag väldigt tacksam och glad för.

 "Ett sätt för mig att ge tillbaka"

Musikerns huvudsyfte med satsningen är att skapa något för boende i trakten.

– Det absolut viktigaste är att folk häromkring ska kunna komma till platsen igen. Idén om det här kom från mina grannar i närområdet och de har stöttat oss väldigt mycket. Människor här är väldigt öppna, stöttande och välkomnande. Det här är ett sätt för mig att ge tillbaka till trakten som gett mig så mycket glädje genom åren.

Hur känns det inför öppningen?

– Det ska bli väldigt spännande. Det blir som en liten minifestival och ett experiment på ett sätt eftersom musik aldrig tidigare har spelats i lokalen. Att se hundra personer sitta och titta på musik, det ska bli magiskt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: