Annons:

Sök

Annons:

  • Så går det med företagets investering på 80 miljoner –

    Amir Bolouki, Lars Juntti, Lovisa Törnlöf och Marie Rickard i den delen av Plannjas fabrik där nio nya produktionslinjer ska installeras. De två första är på plats, en för takprofiler och en för väggprofiler, varav den senaste togs i bruk så sent som i förra veckan. "Väggprofilerna är sådana som sitter på Willys väggar", säger Marie Rickard. Foto: Lotta Madestam

  • Så går det med företagets investering på 80 miljoner –

    Ett steg i den tre faser långa investeringsplanen är den nya målningslinje för takavvattning som är i bruk sedan 1,5 år. Efter semestern är det tänkt att den även ska automatiseras med robotar. Då ska inte anställda behöva stå, plocka och handhänga produkterna, i syfte att minska arbetsskadorna. Foto: Lotta Madestam

  • Så går det med företagets investering på 80 miljoner –

    "De senaste 2,5 åren har det varit brist på de mest märkliga saker som emballageplast och pallar till det lim vi behöver till våra etiketter", berättar VD Lars Juntti. Foto: Lotta Madestam

Så går det med företagets investering på 80 miljoner – "Det hade ingen kunnat tro"

Plannja AB i Järnforsen är på god väg att färdigställa sin investering på 80 miljoner kronor. Först pandemin, följt av ett oroligt världsläge har dock försenat arbetet.
– Vi skulle varit klara ganska precis nu, men kommer bli tre kvartal sena totalt sett, säger vd Lars Juntti.

Annons:

Den största delen av satsningen på Plannja, som i huvudsak tillverkar takprodukter, består av en investering i nio nya produktionslinjer i den nya fabriken från 2009.

Flertalet av de här linjerna var gamla redan när de flyttades till Järnforsen från Luleå och från Danmark, där produktionen lades ner. På hösten 2020 visade ägaren SSAB att den tror på Järnforsen och Plannja genom att ge klartecken till investeringen som uppgår till runt 80 miljoner kronor.

– Det känns fantastiskt roligt, kommenterar Lars Juntti.

Robotar på ingång

Inledningsvis byggde man om företagets utlastningslokal till ett plocklager, i syfte att effektivisera. 

– Tidigare har det nästan ekat tomt, nu har vi kunnat köra på ett effektivare sätt under längre tid och byggt upp ett lager, vilket gjort att vi fått kortare och säkrare leveranstider till kund, utan att ha behövt ta ut så mycket övertid och producera om helgerna, säger Lovisa Törnlöf, produktionsledare för takavvattning. 

Ett annat steg i den tre faser långa investeringsplanen är den nya målningslinje för takavvattning som är i bruk sedan 1,5 år.

– Den ska också automatiseras med robotar som ska sköta upphängningen, för att spara våra anställda, så vi minskar risken för arbetsskador. Det planerar vi kunna genomföra i augusti-september, säger Lars Juntti.

”Inte varit spikrakt framåt”

Så här långt har man också klart med två nya maskiner på takavdelningen, en för takprofiler och en för väggprofiler i plåt. Den andra installerad och klar så sent som för en vecka sedan. Totalt rör det sig om nio nya linjer, som kommer rulla in successivt.

– Projektet har flutit på, även om det inte varit en helt spikrak väg framåt. Vi skulle varit klara ganska precis nu, men kommer bli tre kvartal sena totalt sett, säger Lars Juntti och förklarar situationen:

– Det hade väl ingen kunnat tro i början av 2020 att vi skulle få en pandemi som skulle jaga oss i 2,5 år. Den har påverkat försörjningskedjorna globalt. Sedan brann en halvledarfabrik i Asien, vilket påverkat tillgången på styrsystem. Vi väntar exempelvis på en takpannelinje som skulle kommit i maj, den kommer först i september. Till att det nu är ett oroligt världsläge till följd av kriget i Ukraina. 

Har det någon gång varit en risk att investeringen skulle äventyras?

– Nej, men vi märker förstås att priserna dragit iväg på allting vi behöver. Om vi ens får tag i allting. De senaste 2,5 åren har det varit brist på de mest märkliga saker som emballageplast och pallar till det lim vi behöver till våra etiketter.

Satsar av flera olika anledningar

Det är en rad olika anledningar till att SSAB tagit det positiva beslutet att satsa på anläggningen i Järnforsen.

– Dels är flera av de här linjerna gamla, så alla möter inte dagens säkerhetskrav. De tar också ganska lång tid att ställa om från en produkt till en annan, det slipper vi med de nya där vi gör två-tre produkter i samma maskin utan omställningstid, säger Marie Rickard, produktionsledare för takfabriken.

– Med den här investeringen blir vi mer flexibla, så vi blir snabbare mot kund, kan främja tillväxt och förbättra konkurrenskraften, tillägger Amir Bolouki, produktions- och tekniskt ansvarig.

Fått ytterligare miljoner

Här om veckan fick Plannja i Järnforsen dessutom ett antal miljoner till avdelningen takavvattning, utöver den här investeringen.

– Det är bland det största som gjorts i en stor klumpsumma. Än en gång bevisar det att ägarna tror på oss. Nu är det upp till oss att bevisa att vi gör oss förtjänta av satsningen, säger Lars Juntti.

– Samtidigt hade vi inte fått de här pengarna om vi inte visat vilken framåtanda vi har, säger Lovisa Törnlöf, som kan berätta mer om senaste satsningen:

– Det är pengar till automation till verktyg, till en del av våra presslinjer för att vi ska kunna göra bättre produkter och säkra produktionen. Det är fantastiskt roligt, det gör mycket för våra anställda också att vi kan få flyt i produktionen, utöver att det ger framtidstro och säkrar arbetstillfällen.

Ger investeringen på 80 miljoner kronor några nya arbetstillfällen?

– Nej, men det vi gjort är att vi har en högre grad tillsvidareanställda nu, vi är ganska precis 200 anställda. Det här är annars en väldigt säsongsbetonad bransch. Nu är ambitionen att köra i en mer jämn takt under hela året, så bygger vi lager under våren och kan ha en mer stabil personalsituation på takavvattningen, säger Lars Juntti.

– Medan det är tvärt om i takfabriken. Där är det som vi säger make to order och kunderna har krav på korta ledtider. Det är därför vi gör den här investeringen, tillägger Marie Rickard.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: