Annons:

Sök

Annons:

Plannjas vd om varslet – så många kan få gå i Järnforsen

Lars Juntti är vd för Plannja. Foto: Lotta Madestam/Arkiv

Plannjas vd om varslet – så många kan få gå i Järnforsen

Plannja varslar en fjärdedel av sina anställda. Många i Järnforsen berörs av neddragningen.
– Huvudskälet är en väldigt turbulent omvärld, säger Plannjas vd Lars Juntti.

Annons:

Under onsdagen kom mardrömsbeskedet för medarbetarna på Plannja. 45 av de 180 anställda varslas om uppsägning. Det rör sig om 30 kollektivanställda och 15 tjänstemän. Samtliga kollektivanställda finns i Järnforsen.

– Det är svårt att säga något om den exakta fördelningen ännu, men alla vår kollektivanställda finns i Järnforsen. Sedan har vi större spridning bland tjänstemännen, där en del sitter i Luleå, säger vd:n Lars Juntti.

Så minst 30 i Järnforsen berörs?

– Det kan man utgå från.

"Går inte att förneka"

Det huvudsakliga skälet till det lagda varslet är läget i omvärlden.

– Vi har sett, sedan vi kom tillbaka från semestern, att efterfrågan börjat vika. När vi tittar på förväntningarna framåt, framför allt under 2023, ser det ut att fortsätta nedåt. Just 2023 ser ut att bli ett besvärligt år och då måste vi anpassa vår kostym och vår kostnadsstruktur för att möta lågkonjunkturen. Tyvärr drabbar det här många nu, säger Lars Juntti.

Plannja har några väldigt starka år bakom sig med försäljnings- och vinstrekord. Tror du inte det här svider extra för personalen?

– Vi har haft två riktigt bra år, det går inte att förneka. Nu ser vi att det blir besvärligt framåt och då måste vi anpassa oss. Det finns säkert de som tycker så, men det här handlar om att säkra företagets fortlevnad, konkurrenskraft och arbetstillfällen på längre sikt. 

Hur var det att ge det här beskedet?

– Det är naturligtvis inget roligt. Det är människor med familjer att försörja, som också drabbats av inflation, stigande elräkningar och höga drivmedelspriser. Många bor i hus och har lånat pengar. Det är inget roligt på något sätt.

"Håller tummarna för det"

Nu ska företagsledningen börja förhandla med facket om varslet.

– Vi meddelade facket om det här i morse och ska komma överens med dem. Det här ska ske i samförstånd och vi ska följa alla regler. Vi får se vad det slutgiltiga blir, men vi vill självklart göra det skyndsamt. Det är ovissheten som är det värsta. 

Finns det någon möjlighet att varslet kan dämpas som du bedömer det?

– Det huvudsakliga skälet är en besvärlig marknad. Om utfallet inte blir en så ordentlig djupdykning, så skulle vi kunna minska varslet. Vi har inte mer prestige än så, men det är hård konkurrens på marknaden.

Ser du en risk för att varslet kan bli värre?

– Ingen kan lämna några garantier och vi hoppas att det inte ska bli värre än vår bedömning nu. Det håller vi tummarna för och ett sådant scenario ser jag inte nu. Men ingen trodde att utvecklingen i världen skulle se ut så här. 

"Ingen kan lämna löften"

Någon risk för att tillverkningen ska flyttas från Järnforsen finns inte, bedyrar Lars Juntti.

– Ingen kan lämna några löften, men några sådana funderingar finns inte. Vi har ett investeringsprogram vi kommit långt med och ser en framtid här i Småland.

Hur rädd är du för att förlora viktig kompetens?

– Kompetens är livsviktigt för alla företag och det inkluderar även oss.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: