Annons:

Sök

Annons:

  • Byggt tio hus på kort tid – märker av kärvare tider:

    Jonas Einarsson och Dennis Adolfsson i i den 400 kvadratmeter stora lokalen i Mörlunda, där BIM bygger väggblocken. Foto: Lotta Madestam

  • Byggt tio hus på kort tid – märker av kärvare tider:

    "Klart det blir en skillnad. Vi har varit bortskämda med att ha de större projekten, då vi varit på en och samma plats i ett halvår. Det har så klart varit en trygghet att veta", säger Jonas Einarsson om den ändrade situationen på marknaden. Foto: Lotta Madestam

  • Byggt tio hus på kort tid – märker av kärvare tider:

    Det här huset i Tulunda är ett av de senaste husen som BIM byggt, där man haft ett samarbete med Torgny Svensson på Constructio Huskomponenter i Hultsfred.

Byggt tio hus på kort tid – märker av kärvare tider: "Varit bortskämda"

Bara de tre senaste åren har Byggservice i Målilla, BIM, byggt tio hus i kommunen. Tvärt emot vad man först trodde bidrog pandemin till att man fick mer att göra.
– Nu är det däremot mer oroligt på marknaden, i synnerhet när det kommer till nyproduktion, säger delägaren Urban Einarsson.

Annons:

På kort tid har han och sonen Jonas Einarsson tvingats konstatera att två kunder lagt sina byggplaner på is. Två husprojekt som låg startklara och var tänkta att gå igång inom kort.

– Det är främst ränteläget det handlar om, som gör att kunderna väljer att avvakta. Det rör sig om en halv årsinkomst bara i räntekostnader. Utöver det har ju materialkostnaden ökat markant. För ett hus på tre miljoner kronor är kostnadsökningen runt 400 000 kronor, säger Urban Einarsson.

Bygger väggblocken i Mörlunda

BIM huserar sedan fem år tillbaka i Mörlunda. Höga hyreskostnader i Virserum fick företaget att se sig om efter något nytt. 

Valet föll på Granngårdens tidigare lokaler, där man bygger väggblocken i den 400 kvadratmeter stora fastigheten, medan lagret med fönster och byggmaterial fortfarande finns kvar i Virserum.

Hur har utvecklingen varit sedan ni flyttade hit?

– Det har gått starkt framåt, särskilt vad beträffar nyproduktionen, säger Jonas Einarsson. Bara de tre senaste åren har vi byggt tio hus i kommunen. Sju i Mörlunda, två i Virserum och ett i Skärslida.

– Utöver det har vi byggt hus från andra husleverantörer, sammanlagt har vi rest ett 70-tal hus sedan starten1997, tillägger han.

Vad skulle ni säga bidrar till att kunderna väljer BIM?

– Främst närheten. Och för varje nöjd kund vi får så sprider det sig. Vi har ju som sagt byggt många hus på hemmaplan, nu senast två i Tulunda, utanför Mörlunda, och ett i Björnhult, vid Skogssjön. 

Pandemin gav ett uppsving

Till skillnad mot vad man först befarade bidrog pandemin till ett ökat intresse för att bygga. När utlandsresorna fick ställas in satsade kunderna på sina byggplaner istället.

– Ända sedan pandemin bröt ut har vi trott att vi skulle märka av en svacka. Så blev det aldrig. Vi hade rent av kunnat expandera om vi hade velat, men då hade vi samtidigt behövt röra oss på lite större bredder. Så vi valde att anpassa oss, legat kvar på en nivå med sju anställda och istället frånsagt oss jobb vi inte hunnit med.

Oroligt på marknaden

Det är Urban och Jonas tacksamma för idag. Nu har det blivit oroligt på marknaden, i synnerhet när det kommer till nyproduktion. Risken hade varit att man tvingats varsla anställda.

– Det ser inte ljust ut, känslan är att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Men det har vi varit med om tidigare och det löser sig alltid, säger Urban Einarsson. 

Hur oroliga skulle ni säga att ni är om ni tänker framåt?

– Det kan bli oroligt. För vår del får vi utrymme att ta fler mindre jobb igen som vi frånsagt oss under tiden vi haft de stora. Vi har ändå mycket på G, bland annat jobb åt en stor bostadsrättsförening i Oskarshamn som vi gjort mycket jobb åt.

– Klart det blir en skillnad, tillägger Jonas Einarsson. Vi har varit bortskämda med att ha de större projekten in på knuten, då vi varit på en och samma plats halvårsvis. Det har så klart varit en trygghet att veta.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: