Annons:

Sök

Annons:

Premiär: kan möta expertis på plats – nya företag gemensamma målet

Frederika Svensson och Katharina Hultgren på biblioteket, där de första mötena med blivande företagare ägde rum under tisdagen. Det är nytt för i år att Atrinova finns på plats i Hultsfred vissa bokningsbara dagar. Foto: Lotta Madestam

Premiär: kan möta expertis på plats – nya företag gemensamma målet

Förra året startades 91 företag i Hultsfreds kommun, året innan lika många. Nu vill Hultsfreds kommun göra vägen lättare.
Redan första gången möjligheten fanns att träffa Katharina Hultgren på Atrinova mötte hon tre som står i begrepp att starta eget.

Annons:

Atrinova affärsutveckling ägs av flera företag och sex kommuner i norra länsdelen, där ibland Hultsfred.

­– Som medlem i Atrinova har kommunen möjlighet att ta del av verksamhetens projekt. Bland annat företagsrådgivning, säger näringslivssamordnare Frederika Svensson.

Nytt för i år 

Tisdagen var första gången möjligheten gavs att träffa Atrinovas verksamhetsledare Katharina Hultgren på plats i Hultsfred. Närmare bestämt på biblioteket för att få inspiration, råd och vägledning. Det blir ett antal sådana möjligheter resten av året, nästa gång är den 9 maj.

– Det handlar dels om att möta och ge rådgivning till de som funderar på att starta eget, vi vill inspirera till ett ökat nyföretagande, men också att finnas till för dem som redan startat företag. I rollen som nyföretagare blir det lätt lite ensamt, eftersom man ännu inte hunnit bygga upp ett nätverk. Att ha någon att bolla sina frågor med skapar en större trygget och förhoppningsvis ökar det också överlevnadsgraden, säger Katharina Hultgren.

Regional utveckling

Det egentliga målet är att skapa regional utveckling kopplat till främst näringslivet. 

– Alla kommuner och företag i sig blir kanske för isolerade – genom att kroka arm kan vi göra större skillnad, så det är egentligen hela tanken, förklarar Katharina Hultgren.

Frederika Svensson understryker vikten av att kunna erbjuda det här mötet på plats i Hultsfred, vilket synliggör det på ett helt annat sätt. 

– Vi har inte kunnat ha några starta eget-utbildningar sedan pandemin, men det startades väldigt många företag under den perioden oavsett det, säger hon och fortsätter:

– ”Företagskicken” är också ett led i att skapa mötesplatser för de som är intresserade av nyföretagande. Det här blir ett komplement till det, tillägger hon.

Står i begrepp att starta eget

Redan vid premiären hade tre personer bokat möte med Katharina Hultgren.

– De har väldigt olika ingångar, men står i begrepp att starta eget, berättar Frederika Svensson. En har tankar sprungna ur ett tidigare UF-företag, en har inte själv varit företagare men tittar på att eventuellt ta över en annans verksamhet och en tredje har erfarenhet som företagare i sitt tidigare hemland och nu är intresserad av att driva företag i Sverige.

De två senaste åren har 182 företag startats i Hultsfreds kommun. Frederika Svensson kan se att det är sju hittills i år, under januari och februari.

– Vi brukar säga att det är de tre första åren som är tuffast, vi vill försöka göra vägen lättare, säger Katharina Hultgren, som menar att Atrinova även har en roll, att inte måla upp en rosa och fluffig bild att affärsidén kommer att bli ett framgångsrikt företag.

– Utan det gäller att ställa frågor, så de är rätt förberedda. Och det kan vara rätt beslut att vänta ett halvår, ett år eller att inte starta alls beroende på vilken idé man har. Man kanske ska skaffa sig ett bredare nätverk, lära sig mer om sitt företagande eller skruva på sin idé för att den ska bli lyckosam.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: