Med anledning av H.M Konungens 50 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges 21 län.
När turen var kommen till Kronoberg serverades förstås lokala delikatesser, när landshövding Maria Arnholm stod värd för en jubileumslunch på residenset i Växjö.
Matilda Johansson, ägare av gårdsmejeriet Räven & Osten, hade äran att vara med på ett hörn på detta fina evenemang genom att hennes färskost var en del av desserten.
– Att göra en efterrätt på färskost är inte det första jag tänker på, så det var innovativt att använda den på det sättet, säger hon.
Hur går tankarna kring att Kungaparet ätit färskost från Lida?
– Det ger lite prestationsångest på något sätt. Nu har ju inte jag gjort smaksättningen på desserten, men det är roligt att tänka på kedjan, från att jag gjort osten i mitt mejeri till att det hamnar på Kungaparets fat. Lite svindlade är det allt, det är stort. Jag känner mig inte så lite stolt.
Har du fått några reaktioner efteråt?
– Husföreståndare Ia Ahlsgård skrev att det var en väldigt lyckad tillställning. Det var roligt att hon återkopplade direkt till mig som producent. Det tycker jag är fint och roligt att bli delaktig och få se slutresultatet, som man kanske inte alltid är medveten om som producent, säger Matilda Johansson.
Desserten bestod av bavaroise på färskost från Räven & Osten, inkokt rabarber från Skåryaryd och bränd spansk körvelmaräng och hallonsorbet.