Filmbyn Småland är ett av Emilkraftens största projekt.
Motiveringen till att just Emilkraften, i konkurs med ett 20-tal andra grupper i Sverige, får priset lyder så här:
"Genom engagemang, långt ihärdigt arbete och god samverkan mellan flera olika aktörer visar Emilkraftenverkligen på kraften i att jobba tillsammans för sin bygd. De jobbar både strategiskt genom planer och konkretgenom projekt, arrangemang och aktiviteter. Med sitt arbete gentemot unga stärker de delaktigheten ochframtidstron i bygden.Emilkraften är en förebild för andra genom sitt sätt att arbeta och skapa utveckling i en bygd och prisas därförsom Årets lokala utvecklingsgrupp i Hela Sverige 2023".
Anneli Hägg, ordförande i Emilkraftens ekonomiska förening, är förstås mycket glad över utmärkelsen.
– Emilkraften har över tid haft en betydande roll i utvecklingen av den östra delen av Eksjö kommun och Mariannelund. Det är ett unikt sätt att arbeta tillsammans föreningsliv och kommun och det är mycket positivt att detta uppmärksammas genom utmärkelsen av Hela Sverige Ska Leva, säger Annelie Hägg ordförande i Emilkraftens ekonomiska förening.
"Känns lite overkligt"
Emilkraften är en ekonomisk förening som verkar i Mariannelund och som har funnits i 25 år. Föreningen består av Centrumkyrkan, HMIS, Mariannelunds samhällsförening, Mariannelunds hembygdsförening, Företagarföreningen och Eksjö kommun.
– Vi har fått denna hedrande utmärkelse, av Hela Sverige Ska Leva, i konkurrens med 20-talet väldigt duktiga landsbygdsutvecklingsgrupper från övriga Sverige. Det känns lite overkligt men gör oss ödmjukt stolta, extremt lyckliga och vi vill dela glädjen med alla andra Mariannelundsbor som bidrar och har bidragit genom åren. Jag känner också att det här är en belöning för många års idogt utvecklingsarbete arm i arm mellan föreningsliv och kommun, säger verksamhetsledaren Robert Glader.
Emilkraftens största utvecklingsprojekt är Filmbyn Småland. I år lockades 19 000 besökare till Mariannelund och en majoritet av dessa var utländska turister.