Annons:

Sök

Annons:

  • Efter stora nyheten på Plannja: Första delarna tillverkade och levererade

    Flera medarbetare från Plannja i Järnforsen var på plats när de första delarna av fossilfritt stål tillverkades, bland annat produktchef Johan Andersson, tv. Foto: Richard Lindor

  • Efter stora nyheten på Plannja: Första delarna tillverkade och levererade

    På ett sätt är man redan igång med tillverkningen även i Järnforsen. "Vi har varit med och producerat takavvattningen i den här leveransen", säger Jonathan Nejman. Foto: Richard Lindor

  • Efter stora nyheten på Plannja: Första delarna tillverkade och levererade

    Första leveransen av takplåt i fossilfritt stål gick från Plannjas fabrik i Landsbro. Foto: Richard Lindor

Efter stora nyheten på Plannja: Första delarna tillverkade och levererade

Plannja i Järnforsen avrundade förra året med nyheten att företaget blir först i Skandinavien med takplåt av fossilfritt stål till bostäder. Nu har första delarna tillverkats och levererats.

Annons:

Det skedde vid Plannjas fabrik i Landsbro varifrån första leveransen av plåttak av fossilfritt stål gick iväg i veckan. Leveransen är den första i sitt slag i Skandinavien och ska gå till ett bostadsprojekt i Björröd i Västra Götaland, vilket är under uppbyggnad av Obos.

På plats vid premiären, då också beslag till de första takplåtarna tillverkades, var flera medarbetare från fabriken i Järnforsen, bland annat Jonathan Nejman, ny vd och Business Director sedan en och en halv månad tillbaka.

– Det var en mycket lyckad dag. Syftet var att visa att vi gemensamt med våra partners avsevärt kan sänka klimatpåverkan från bostadsbyggande men också för att vi alla internt ska få känna oss stolta över vad vi försöker åstadkomma. Det var intressant att lyssna till planer och visioner från både vår logistikpartner Sandahls och Obos och det är tydligt att vi alla drar åt samma håll, säger Jonathan Nejman.

Producerat takavvattningen

Den fossilfria plåten har samma materialegenskaper som den vanliga och bearbetas på vanligt sätt i Plannjas enheter. Det unika är, enligt Jonathan Nejman, att stålet kommer från SSAB:s pilotanläggning i Luleå där man tillverkar fossilfritt stål baserat på järnmalm med hjälp av vätgas istället för kol.

När inleds produktionen i Järnforsen?

– På ett sätt är vi redan igång, vi har varit med och producerat takavvattningen i den här leveransen. Det fossilfria stålet kommer fortsatt endast att finnas tillgängligt i mindre volymer de kommande åren, men SSAB har också ett erbjudande kring återvunnet stål. SSAB Zero är baserat på återvunnet stålskrot och produceras med fossilfri el samt biogas. Här kommer det finnas större volymer tillgängliga och vi ser verkligen fram emot att under året kunna erbjuda våra kunder takprodukter med cirka 70 procent lägre koldioxidavtryck.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: