Annons:

Sök
  • Företagarens idé stoppad trots godkänt från polisen –

    Iselin Bråten Latifs initiativ "Blommor & Bubbel" har stoppats efter klagomål till kommunen, trots att polisen gett klartecken. Bilden är ett montage. Foto: Lotta Madestam/Mostphots

  • Företagarens idé stoppad trots godkänt från polisen –

    Svaret från polisens handläggare. Foto: Skärmdump

Företagarens idé stoppad trots godkänt från polisen – "Känns som en häxjakt"

Iselin Bråten Latif, som driver More Leafs Please i Virserum, ville göra något trevligt och bjöd in till ”Blommor & Bubbel” – med följden att hon snabbt fick problem.
– Det känns som en himla häxjakt, säger hon.

Annons:

Sedan Iselin Bråten Latif öppnade blombutik i Virserum har hon förverkligat flera olika idéer, för att inte bara få mer fart på företaget utan hon har också en vilja att göra olika trevliga saker för invånarna och Virserum.

Senast idéen ”Blommor & Bubbel” gick dock inte hem hos alla.

– Kort efter att jag lade ut inbjudan på sociala medier skrev en som trodde det var olagligt eftersom det ingår alkoholhaltig dryck. Så jag hörde av mig till polisen som svarat att det är helt okej att ha det här i butiken, tillägger hon.

”Behöver inte ansöka om tillstånd”

Iselin Bråten Latif visar mailsvaret från tillsynsenheten hos polisen Region syd.

Där skriver handläggaren att ”Det är helt okej att ha välkomstkväll/kurs i din butik där du arrangerar en blomsterbindning. Du behöver inte ansöka om tillstånd för denna typ av evenemang då du är inomhus och du belamrar inte offentlig plats. Det är även tillåtet att bjuda på ett glas alkoholhaltig dryck”.

– Hon var helt på min sida.

Sett på många andra håll

Iselin Bråten Latifs ambition var att ordna en blomkurs och hon säger sig ha sett många andra blombutiker som haft temat ”Blommor & Bubbel”, vilket hon alltid har tyckt låter så trevligt.

– Jag tänkte att nu när våren kommer vore det trevligt att ordna en kurs för några tjejer och så kan jag bjuda på något gott att äta och dricka. Alla mina kurser har kostat cirka 500 kronor, den här kostar likadant. Kostnaden täcker inte blommor, kursen, min tid och champagne utan jag tänkte betala drycken med mina egna pengar, så det är ingen försäljning överhuvudtaget. 

Enligt Iselin Bråten Latif säger kommunens alkoholhandläggare Ove Karlsson att det ändå räknas som försäljning.

– Polisen sa att i värsta fall får jag ha det hemma hos mig, men det räknas också som försäljning, enligt Ove. Men det är fel, enligt polisen, säger Iselin Bråten Latif som nu bara vill få fram fakta, vad som är rätt.

Hur ser du på det som inträffat?

– Det känns som en himla häxjakt. Jag vet precis vilka det är som hört av sig till kommunen, det är en liten grupp gubbar, som är ute efter mig. Jag tycker det är så löjligt för alla tycker det är så tråkigt att det stänger ner saker, att det inte händer saker och att alla flyttar härifrån. Jag har ändå kommit hit och försöker. Jag har inte bara min butik, utan jag tänker mycket på samhället också och försöker göra något trevligt för invånarna med olika evenemang, så det känns bara så ledsamt.

Tappar du intresset för att bjuda till lite extra?

– Alltid de första minuterna, men nu vill jag göra ännu mer för Virserum. Det blir en sporre, de ska bara se vad jag kan, tänker jag.

Eventet har döpts om från Blommor & Bubbel till Blommor & Mingel. 

 

Här kan du läsa om Virerumsbon som tar strid för företagarens initiativ.

 Här kan du läsa alkoholhandläggarens svar på kritiken.

Här kan du läsa polisens syn på formuleringen från tillståndsenheten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: