Annons:

Sök

Annons:

BYGGET TOG TVÄRSTOPP – ÄGAREN GER SIN SYN PÅ SAKEN

Inget har gjorts på nya restaurangen det här året. Ägarens förklaring är att kalkylerna inte hängde ihop med kostnaderna. Foto: Lotta Madestam

BYGGET TOG TVÄRSTOPP – ÄGAREN GER SIN SYN PÅ SAKEN

Bygget av ny restaurang i Hultsfred har stannat av. Ägaren Pål Wingren, Stockholm, förklarar stoppet med att kalkylen inte hängt ihop med kostnaderna.
– Avsikten är att arbetet ska komma i gång igen, jag ser inget annat, säger han.

Annons:

I oktober kunde vår tidning berätta att bygget av den nya restaurangen vid handelsområdet i Hultsfred dragit i gång på allvar. Nu står dock byggnationen helt stilla, ingenting har gjorts under året.

Stockholmsföretagaren Pål Wingren, med 43 aktiva befattningar i olika bolag, köpte lokala konceptet Klar Kvadrat av Leif Sörensen i maj förra året genom den stora byggkoncernen SEHED Byggmästargruppen med cirka 400 anställda och en omsättning runt två miljarder under de senaste åren. I affären ingick befintliga fastigheter, bland annat Träförädlingen 8, som ska bli restaurang.

– Vi trodde att det skulle vara en mer lysande rörelse än det varit. Jag tror räntenivåerna satt käppar i hjulen, så vi hoppas att det vänder i takt med att räntan förhoppningsvis sänks och att vårsolen tittar fram och får Småland att blomma igen, kommenterar Pål Wingren.

Vad är det som orsakat att bygget stannat av och allt arbete pausats?

– Kalkylerna hängde inte ihop med kostnaderna. Budgeten på 1,8 miljoner kronor var inte överskriden när vi stoppade, men vi såg att den kommer att överskridas utifrån det arbete som återstod, säger Pål Wingren.

– Jag är av uppfattningen att ett bygge måste vara finansierat fullt ut och tror att det kommer lösa sig, tillägger han.

"Det vore mycket trevligare"

Enligt uppgift finns ett avtal med krögare Stefan Johansson som ligger hos Pål Wingren, men att det ännu inte undertecknats eftersom restaurangen inte är klar. Och restaurangen kan inte bli klar utan ett avtal, så det är ett Moment 22.

– Hyrestagaren har gått med på en högre hyra, för att kompensera de ökade kostnaderna, säger Jerker Ekelund som förklarar att det är byggherrekostnader som bygglovshantering, anslutningsavgifter och el, som dragit i väg. 

Vad tänker du kring att bygget står stilla just nu?

– Det kostar ju ränta, säger Pål Wingren. Det är inte gratis bara för att det står still. Det vore mycket trevligare om det vore en fungerande verksamhet, så restaurangen kan börja nyttjas.

Om jag påstår att underentreprenörerna inte fått betalt för sitt gjorda arbete, vad svarar du på det?

– Det tror inte jag är korrekt. Jag tror att man i alla fall sett till att göra en uppgörelse, som alla parter är nöjda med.

Har du kontakt med företagen så de är aktuella att fortsätta på bygget?

– Jag har försökt att betala räkningar åt bolaget och gjort uppgörelser med avsikten att arbetet ska komma igång igen. Jag ser inget annat.

När tror du att restaurangen kan öppna?

– Jag tror efter semestern. Min avsikt är att den ska bli klar, bara att det blir senare än vad som var tänkt från början, säger Pål Wingren.

Så vad händer nu närmast?

– Finansieringsfrågan är inte löst än. Jag arbetar med att få fram en budget, så vi ser vad resterande arbete kostar, så jag har något att ta ställning till. Sista budet nu är att vi ska kunna få en verksamhet som funkar från efter semestrarna. Men det förutsätter att kvarstående upphandlingar löser sig, så bygget drar igång i vår. Vi har i alla fall sett till att bolaget lever.

 

Här kan du läsa om företagen som uppger att de inte fått betalt för utfört arbete.

Här kan du läsa om krögaren Stefan Johanssons planer för sommaren.


Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: