Det är runt lunchtid och Stefan Johansson har fullt upp att göra i restaurangens kök. Det står pannbiff på menyn, med chans att välja raggmunk om det önskas hellre. Två sådana tallrikar hämtas av Annika Öberg som är ute och lunchar med dottern Sofia.
– Det är första gången vi är här. Jag jobbar eftermiddag och dottern var ute och for, så vi är här av nyfikenhet. Jag har bara hört gott om restaurangen och första intrycket är att det är fräscht och även om det är mycket folk är det inte hög ljudnivå. Det uppskattar jag.
Vad tänker du kring att Hultsfred fått ett lunchställe till?
– Det är kul när det kommer något nytt, det är bra för orter, så jag hoppas det fortsätter vara så här bra, säger Annika Öberg.
Det har gått en månad nu sedan dörrarna slogs upp till Restaurang Mat, intill handelsområdet.
Hur vill du summera första tiden?
– Det har funkat väldigt bra. Både logistikmässigt och besöksmässigt, kundkretsen ökar lite hela tiden. Så jag är jättenöjd med att det gått så pass bra, det är måndagar det är minst antal matgäster. Av erfarenhet vet jag att det är så det är, det har alltid varit så, var jag än varit.
Skulle du säga att det gått över förväntan?
– Jag hade förstås hoppats på mycket folk, men det är en sak att hoppas. Jag trodde nog faktiskt inte att det skulle gå så snabbt att få så mycket folk. Så det känns kul, framför allt att äntligen vara gång. Som det känns idag var det värt att vänta på. Jag trivs väldigt bra i lokalen, den är lagom stor och köket är trevligt och trivsamt.
Gick mindre bra
Den här första tiden kallar han en prövotid, där han vill känna av vad som är intressant.
– Jag har redan märkt att satsningen på fika med smörgåsar och kakor inte gick så bra. Det gäller att ha kontinuerlig försäljning för att klara att erbjuda det, men den kundkretsen har jag inte hittat vardagar. Det kanske blir mer helger som det kommer testas, säger Stefan Johansson som tänker prova lite luncher om lördagarna framöver, innan han går igång med jultallrikarna i december.
– Nästa satsning efter det blir att söka alkoholtillstånd. Förhoppningen är att kunna använda lokalen även kvällstid för event för företag, föreningar och privatpersoner som vill boka.
Redan fått stamgäster
Trots att det bara gått en månad säger sig Stefan Johansson redan fått stamgäster, som kommer återkommande.
Till skillnad från Annika Öbergs premiär har makarna Margaretha Lennartsson Karlsson och Lasse Karlsson liksom Iréne Johansson och Curt Johansson varit här tre gånger så här långt.
– Det är skönt att slippa laga mat, vi uppskattar att det är husmanskost och så vill vi gärna stötta. Det är roligt att det startar något nytt i Hultsfred, så vi hoppas att det ska gå bra. Vi har ätit av Stefan Johanssons mat förr när han var kock på Karaktärshotellet.
Mångårig vänskap
Vid långbordet, i mitten av restaurangen, sitter ett kompisgäng med vänskap som i vissa fall sträcker sig så långt tillbaka som 1960-talet. Deras beröringspunkter är många, allt ifrån ostyste till jakt. Sedan tre år tillbaka har de som tradition att luncha tillsammans en gång i månaden, istället för att laga mat var och en på sitt håll.
– Två varje gång ansvarar för var vi äter, antingen i Hultsfreds kommun eller Vimmerby, berättar Christer Sandahl.
– Det är första gången vi är här, det var väldigt positivt: härlig lokal, bra husman och trevlig personal, enas gänget.