Annons:

Sök

Annons:

Så många personer har korttidspermitterats i länet

Ljunghäll är ett av många företag som korttidspermitterat. Foto: Arkivbild

Så många personer har korttidspermitterats i länet

Coronakrisen har lett till att över 500 företag i Kalmar län ansökt om korttidspermittering. Över 3 000 anställda berörs. Majoriteten av de berörda finns i tillverkningsindustrin. 

Annons:

Ansvaret för att ta emot och bevilja ansökningar om korttidspermittering ligger på Tillväxtverket. Hittills har 502 företag runt om i Kalmar län ansökt om korttidspermittering sedan möjligheten infördes den 7 april. 

Totalt 3 307 anställda berörs och nära 155 miljoner kronor ska betalas ut i stöd, enligt Tillväxtverkets siffror. 

Vanligaste branscherna

För att ett företag ska kunna ansöka om korttidspermittering måste man kunna visa på tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter att klara de utmaningar som coronapandemin skapar. Problemen måste vara orsakade av något utanför arbetsgivarens kontroll för att ansökan ska beviljas. 

Det krävs också att arbetsgivaren först ska ha försökt minska kostnaderna på andra sätt, exempelvis genom att förändra scheman och säga upp vikarier. 

De vanligaste branscherna bland de sökande företagen i Sverige är handel, tillverkning samt hotell- och restaurang. I Kalmar län finns de flesta berörda företag inom tillverkningsbranschen följt av verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. Efter det kommer handel. 

Inte offentliga

En klar majoritet av de berörda anställda, 2 729 av 3 307, arbetar inom de största branscherna. 

Företagens ansökningar om korttidspermittering är inte offentliga, men vi har rapporterat om flera större företag som korttidspermitterat. Där finns bland annat Astrid Lindgrens Värld, Ljunghäll, Bergs Timber, CNC Plåt och IKEA Industry

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: