Annons:

Sök

Annons:

Stor enighet – ja till gratis bussåkande för skolungdomar

Foto: Genrebild

Stor enighet – ja till gratis bussåkande för skolungdomar

Ja, det var inga tveksamheter där inte. Politikerna var eniga när frågan om skolungdomar ska få åka buss och tåg gratis i sommar kom upp för beslut i fullmäktige.

Annons:

Det är Kalmar länstrafik som erbjuder samtliga kommuner i länet att köpa så kallade Sommarlovsbiljetter för sommaren 2022 till skolungdomar som är folkbokförda i kommunen. Det betyder att man kan gå på exempelvis Vimmerby gymnasium och ändå få tillgång till en sommarlovsbiljett.

Rörande överens

Efter lite turer i olika nämnder landade ärendet på kommunfullmäktiges bord på måndagskvällen. Där var ledamöterna rörande överens om att det här är en positiv satsning. Till skillnad mot fullmäktige i Vimmerby, där det blev ett nej.

– Vi anser att det är lämpligt att testa på eleverna, sedan skolorna och elevråden lämnat positiva besked och att man ser fram emot det här, sa kommunalrådet Lars Rosander (C) och förklarade tanken med det:

– Tanken är att man ska underlätta framför allt efter pandemin och när drivmedlen är dyra, så föräldrarna kanske inte behöver köra i samma omfattning. Ungdomarna kan ta sig till sommarjobbet på ett lättare sätt, man kan åka och träffa kompisar och åka till en annan ort.

Idel positivt i talarstolen

Totalt rör det sig om 950 elever och prislappen för kommunens del landar på 510 000 kronor, som tas ur fullmäktiges konto för oförutsedda utgifter.

På tur i talarstolen stod Åke Nilsson (KD), Tomas Söreling (S), Tommy Ejnarsson (V), Rosie Folkesson (S), Åke Bergh (M), Göran Gustafsson (SD) och Mattias Wärnsberg (S) som alla var eniga i sina uttalanden.

– Vi har tackat nej till det här erbjudandet från KLT åtminstone en gång, men nu är det roligt att få göra. Jag tror att det är betydelsefullt för våra ungdomar, de har också i någon mån lidit under pandemin och nu får möjlighet att nyttja det här, sa Åke Nilsson.

Gav känga till grannkommunen

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) fyllde på:

– Det här är jättepositivt att vi tillsammans i kommunen kan lägga fram det här, det gynnar våra ungdomar och speciellt nu när vi vet att vi ska ta hänsyn till barnperspektivet, och här har vi lyssnat på ungdomarna genom olika kanaler.

– Det här är inte alls att "slänga pengarna i sjön", som man sa i en icke namngiven kommun, tillade Tomas Söreling som i likhet med alla andra yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

Sommarlovsbiljetten är giltig under sommarlovet och gäller för obegränsat antal resor inom Kalmar län.

Erbjudandet gäller skolungdomar som går i årskurs sex upp till årskurs nio samt ettan och tvåan på gymnasiet. Det gäller både kommunala skolor och friskolor.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: