Annons:

Sök

Annons:

Ungdomar får åka gratis i sommar – så sa politikerna om satsningen

Ett enigt fullmäktige sa ja till att låta skolungdomar åka tåg och buss gratis i sommar. Det blir andra året man investerar i sommarlovsbiljetter. Foto: MostPhotos

Ungdomar får åka gratis i sommar – så sa politikerna om satsningen

Ett enigt fullmäktige har beslutat satsa drygt en halv miljon kronor på sommarlovsbiljetter åt skolungdomar.
– Det är ännu mer förankrat i år att erbjuda dessa biljetter när vi ser att barnfattigdomen breder ut sig, även hos oss, sa Magnus Hultgren (M). 

Annons:

Det var enbart positiva röster som hördes under debatten, när punkten om KLT:s erbjudande om att köpa sommarlovsbiljetter 2023 kom upp på dagordningen, när fullmäktige sammanträdde på måndagskvällen.

Fem ledamöter tog plats i talarstolen och pratade sig varma om satsningen.

Jimmy Loord (KD) lyfte satsningen som en investering i kommunens barn och ungdomar.

– En investering brukar ge någon form av effekter så jag tänker att resultatet förhoppningsvis kommer visa sig bli mer aktiva barn och ungdomar som hittar på fler saker, kanske rent av bryter lite skärmtid, sa han och fortsatte:

– I en geografisk utspridd kommun underlättar vi för våra ungdomar att umgås över tätortsgränserna. Det stärker dem också i deras självständighet, att inte vara beroende av någon annan som kör.    

Magnus Hultgren (M) lyfte att det är om möjligt ännu viktigare att satsa på sommarlovsbiljetter i år.

– Vi i nämnden sa det, att var det väl förankrat i fjol så är det ännu mer förankrat i år att erbjuda dessa biljetter när vi ser att barnfattigdomen breder ut sig, även hos oss.

”Inte alla kommuner”

Många tryckte också på det fina i att Hultsfreds kommun satsar på det här – för andra året. Jimmy Loord sa sig vara stolt över att kommunen tagit det här initiativet.

– Långt ifrån alla kommuner mäktar med att göra den här investeringen i de unga som vi nu gör. Det här stärker också bilden av att Hultsfred är en bra kommun att växa upp i, sa han.

Tomas Söreling (S) tyckte också det var väl investerade pengar för ungdomarna, som han underströk är vår framtid.

– Kan vi då ge dem möjligheten att utbyta kompisskap i länet och delta i sitt sommarjobb, så känns det jättebra. Det är inte alla kommuner som ställer upp på det här sättet.

Göran Gustafsson (SD) tror att ungdomarna kommer uppskatta det här och Tommy Ejnarsson (V) tillade att han hoppas det blir bifall även nästa år. 

Kontot för oförutsedda händelser

Sommarlovsbiljetten är giltig under sommarlovet och gäller för obegränsat antal resor inom länet. KLT kommer sedan tillhandahålla en utvärdering av sålda och aktiverade biljetter till kommunen.

De som får del av det här erbjudandet är skolungdomar som vid vårterminen lämnar antingen årskurserna 6–9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller år ett och två i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. Detta gäller även friskolornas skolungdomar.

– Det är strax under tusen som är folkbokförda i den åldersgruppen, så vi beräknar kostnaden till 530 000 kronor. Det tar det mesta av kommunfullmäktiges konto för oförutsedda medel, redogjorde kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Men det är ett bra syfte, det möjliggör att ungdomarna kan komma ut och åka, ta sig till sommarjobb, kompisar och annat i länet så det är en satsning vi tycker vi vill ge dessa ungdomar för många har det, kanske just i år, extra kämpigt ekonomiskt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: