Annons:

Sök

Annons:

Förskjuten semester belönas bättre – så hög blir kompensationen

Medarbetare inom vård och omsorg som förskjuter sin huvudsemester kommer få mer i plånboken från och med 2023. Foto: Arkivbild

Förskjuten semester belönas bättre – så hög blir kompensationen

Medarbetare inom vård och omsorg som väljer att förlägga sin huvudsemester på våren eller hösten i stället för på sommaren kommer från och med nästa år att kompenseras med mer pengar.
– Behövs för att det ska vara fortsatt attraktivt, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.

Annons:

Initialt var tjänstemännens förslag att höja ersättningen med 5 000 kronor. Men socialnämnden väljer, som Per-Inge Pettersson säger, att hålla lite hårdare i pengarna och i stället höja ersättningen med 3 000 kronor.

– Samtidigt som vi beslutat om en årlig uppräkning från och med 2024, så vi tycker att vi både givit och tagit, säger Per-Inge Pettersson.

Förskjuter sin semester

Förskjuten semester infördes i Hultsfreds kommun 2018 för att kunna bemanna inom vård och omsorg under huvudsemestern.

Kommunen betalar med andra ord ut en ersättning till den medarbetare som väljer att arbeta 10 till 13 hela veckor sammanhängande, under annan period än huvudsemestern som är mellan den 1 juni till 31 augusti.

– Vi kräver att de tar fyra veckor sammanhängande semester och det är verksamhetsstyrt, så möjligheten finns där det bäst behövs för att klara av bemanningen under huvudsemestern. Vi har dock begränsat antalet till max 50 medarbetare, det har räckt för att tillgodose allas önskemål på senare år, förklarar Per-Inge Pettersson.

Inte höjt ersättningen

Ersättningen har inte höjts sedan 2018 och förvaltningen ser nu ett behov av en höjning för att det även fortsättningsvis ska vara attraktivt med förskjuten semester.

Ersättningen blir som följer: arbete 10 hela sammanhängande veckor 15 000 kronor i ersättning, 11 veckor 21 000 kronor, 12 veckor 27 000 kronor och 13 veckor 33 000 kronor.

Total kostnadsökning för 50 medarbetare för 2023 förväntas bli runt 200 000 kronor.

Många fördelar

Fördelarna med det här systemet är inte bara att lättare klara av bemanningen under huvudsemestern, utan man ser att det även är en kvalitetsfråga och skapar ökad trygghet.

– Både för våra vikarier, som på det här sättet har mer van personal att luta sig emot med sina frågor och de kan få bättre stöd i verksamheten, samtidigt som det också är en trygghet för de äldre att inte behöva möta än mer nya människor, säger Jonny Bengtsson, (S), andre vice ordförande.

Fotnot: Texten är justerad vad beträffar varifrån första förslaget om att höja ersättningen med 5 000 kronor kom. Det var ett förslag från förvaltningen och kom från tjänstemännen. Vi beklagar felskrivningen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: