Annons:

Sök

Annons:

  • Ja till nedläggning av Järnforsens skola efter två timmars debatt – så sa politikerna

    Magnus Hultman, (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande inledde debatten som varade i över två timmar innan beslutet togs. Foto: Lotta Madestam

  • Ja till nedläggning av Järnforsens skola efter två timmars debatt – så sa politikerna

    Niclas Mobelius tog upp kampen för Järnforsens skola tillsammans med sina partikamrater i Kristdemokraterna. Foto: Lotta Madestam

Ja till nedläggning av Järnforsens skola efter två timmars debatt – så sa politikerna

Beslutet är taget. Järnforsens skola stängs till hösten. En majoritet röstade för förslaget – efter en två timmar lång debatt och votering som slutade 34-7.
– Jag känner mig berövad. Känner det som en sorgens kväll, sa Anders Andersson (KD).

Annons:

Ett stort antal ledamöter tog plats i talarstolen på måndagskvällens fullmäktigemöte, där de gav sin syn på kommunstyrelsens förslag att lägga ner Järnforsens skola. Bara två personer med anknytning till Järnforsen följde debatten på plats som åhörare.

– Det är alltid en förlust när man pratar om att lägga ner en skola, sa Magnus Hultman (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, som var först ut.

”Barnens bästa”

Flera politiker tryckte på ansvarsbiten, bland annat Elisabeth Löfkvist (C), Birger Karlsson (SD) och Mattias Wärnsberg (S), som gtryckte på att man måste se nedläggningen som ett sätt att ta ansvar för barnens bästa.

– Ska vi uppfylla skollagen, eller ska vi inte. Är skolan till för barnen, eller är barnen till för skolan, sa Micke Lång (S).

– Det är svårt att bedriva skola, när förutsättningen inte finns. Det vill säga barnen, sa Mattias Wärnsberg.

Per-Inge Pettersson (C) var inne på samma sak och hänvisade till Barnkonventionen.

– Jag tar definitivt avstånd ifrån att det är av ekonomiska skäl som vi lägger ner skolan. Det har aldrig kommit upp som ett krav, så kom inte och påstå något sådant. Utan det är med tanke på barnens bästa vi tar det här beslutet, sa han.

Kämpade för hemortens skola

Inte helt oväntat gick Anders Andersson (KD) upp i talarstolen och använde sina maximala tio minuter till att kämpa för skolan.

Innan punkten hade han lämnat över ordförandeskapet till andre vice ordförande Lena Hasting (S) för att kunna debattera. Och som han debatterade och kämpade för sin hemorts skola.

En lång stund blev det en hetsk debatt mellan Anders Andersson i ena ”ringhörnan” och Micke Lång och Magnus Hultman i den andra, där stort fokus lades på om det funnits en ”dold agenda” och varför det dröjde tolv månader från förslag till beslut att på nytt göra Järnforsen till hänvisningsskola.

– Redan när Målilla skola byggdes hörde jag att den var stor nog för att sluka barnen från Järnforsen, sa Anders Andersson och fortsatte med skärpa i rösten:

– Jag känner mig berövad, känner det som en sorgens kväll i fullmäktige. Skolan är navet i samhället. Jag trodde inte jag skulle behöva uppleva den här kvällen, sa Anders Andersson och blickade bakåt till när skolan var fullbelagd av elever.

– Efter det har man inte lyft ett finger för att behålla volymen på skolan. Istället satte man Mörlunda som hänvisningsskola, som senare ändrades till Målilla. Allt har varit en ”svälta-ut-idé” eller en dold agenda.

"Tagit icke-beslut"

Birger Karlsson (SD) kritiserade de styrande, att de tagit ”icke-beslut” i frågan tidigare genom att inte satsa på skolan tidigare.

– Det är en sorglig dag. Det sorgliga ligger i att inga positiva beslut tagits för Järnforsens skola. Ni som styrt de senaste tio åren har sänkt den här skolan med tio procent varje år, sa han.

– Det är svårt att ta beslut. Men nu är det dags. Sunt förnuft bör gå före byanda, tillade han och yrkade bifall till kommunstyrelsens beslut.

Partikamraten Göran Gustafsson underströk i sitt tal att det är viktigt att satsa på alla ytterskolor, så det inte får gå så här långt som i Järnforsen, där skolan förfallit.

”Sotdöden för hela kommunen”

Inte oväntat tog också Niclas Mobelius (KD) kamp för skolan. 

– Att det är få elever på skolan kan inte förnekas, men allt har styrts åt ett håll i den här frågan. Det har varit otroligt jobbigt att sitta som ledamot i BUN, och hela tiden få höra hur allt vinklats åt ett håll för att kunna genomföra beslutet.

Han menade att en nedläggning av skolan är en dålig affär för hela kommunen. 

– Indirekt är det sotdöden för hela Hultsfreds kommun. Jag blir så ledsen när man inte ser konsekvenserna för oss som bor här, sa Niclas Mobelius och sa sig ha pratat med många föräldrar som kommer att välja andra skolor än Målilla. Antingen i andra kommuner eller privatskolan Prolympia.

– Så med skolpengen och skatter inräknat kommer kommunen gå back rent ekonomiskt med det här beslutet, tillade han och gav exempel i siffror.

Två timmars debatt

Drygt två timmar senare slog Lena Hasting klubban i bordet och satte punkt för debatten. Då vidtog istället en halvtimmes lång diskussion om vilka yrkanden som lagts mot varandra innan man kom till beslut.

Det blev votering där 34 ledamöter röstade för en nedläggning av Järnforsens skola, i enlighet med kommunstyrelsens förslag, och sju emot. 

Hela KD-gruppen reserverade sig mot beslutet medan Johan Svensson (M) avstod och Alexander Steinvall betraktade sig som jävig med motivet att han är lärare på Prolympiaskolan.

Beslut om förskolan

Även när man kom till beslutet kring Björkens förskola blev det votering. Med siffrorna 31-10 beslutade fullmäktige att tillstyrka Magnus Hultmans förslag att äska 2,5 miljoner kronor till upprustning av tidigare förskolan på Samuelsgatan med avsikten att flytta förskolan dit.

Det blev ett enhälligt beslut att godkänna ett tilläggsyrkande att "tillse så att samtliga elever inom Järnforsens upptagningsområde ges reella valmöjligheter mellan Målilla skola och Prolympia i Virserum, inklusive möjligheter till skolresor på jämlika villkor".

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: