Annons:

Sök

Annons:

Alla resor har ett slut – Per-Inge säger adjö till politiken

Centerpolitikern Per-Inge Pettersson har bestämt sig för att lämna alla sina kommunala uppdrag i Hultsfreds kommun vid årsskiftet. Foto: Ossian Mathiasson

Alla resor har ett slut – Per-Inge säger adjö till politiken

45 år har gått sedan Per-Inge Pettersson antog sitt första förtroendeuppdrag i Hultsfreds kommun. Centerpolitikern ser nu slutet på sin politiska resa och lämnar alla sina kommunala uppdrag vid årsskiftet. 

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade för en stund sedan om 66-årige Centerpolitikern Per-Inge Petterssons avsked från politiken i Hultsfreds kommun. Han har bestämt sig för att sluta med sina kommunala uppdrag vid årsskiftet. 

– Mitt första förtroendeuppdrag var redan 1979 och jag har varit politiker i väldigt många år men inte i 45 sammanhängande år. Efter alla de här åren ska man på något vis runda av det hela och jag har valt att göra det mitt i mandatperioden. Det ges möjligheter för en efterträdare att ha två år inför nästa mandatperiod. I min plan var det ganska klart att göra på det här viset när jag gick in i den här mandatperioden. Det grundar sig på att jag har väldigt många år med en tjock kalender och att jag fyller 67 år nästa år, säger Per-Inge Pettersson (C). 

"Ett lyckat schackdrag"

Per-Inge Pettersson kom in i kommunfullmäktige 1982 och satt kvar till 1988, pausade sitt politiska engagemang under 90-talet och återvände till politiken runt millennieskiftet.

– Jag hade en period under 90-talet där jag satt i Länsförsäkringars bolagsstyrelse och var LRF-ordförande i länet. Jag kom tillbaka till miljö- och byggnadsnämnden 1999, var oppositionsråd mellan 2002 och 2010 och har sedan 2010 varit ordförande i socialnämnden. Jag vet inte om det är någon mer i länet som har suttit så lång tid eller längre. Det är väldigt många år för den posten, säger Per-Inge Pettersson. 

Många trodde nog att Per-Inge Pettersson skulle bli nytt kommunlråd vid det politiska majoritetsskiftet 2010. Pettersson låg bakom valet av Lars Rosander som nytt kommunalråd. 

– Det var en stor upplevelse där flertalet, däribland media, trodde att jag efter att ha varit oppositionsråd i åtta år och därtill Centerpartiets och alliansens gruppledare nu skulle bli kommunalråd. Jag framförde önskningen att Lars Rosander skulle bli kommunalråd innan Centerpartiets nomineringsstämma. Detta visade sig vara ett lyckat schackdrag då vi i Lars har haft ett av Sveriges mest kryssade kommunalråd, samtidigt som jag kunde fortsätta kombinera de politiska uppdragen med att tillsammans med min hustru driva lantbruket vidare i Åkerö. 

"Känner att det är lagom att minska ner"

Per-Inge Pettersson sätter stort värde vid de 14 åren som han har varit ordförande i socialnämnden. 

– Mina 14 år i Socialnämnden har berikat mig mycket och tillsammans med personalen givit en stor stolthet över de gångna åren. Med vår gemensamma värdegrund har den enskildes perspektiv tydliggjorts så att det ges en god vård och omsorg. I öppna jämförelser var vår äldreomsorg för cirka 15 år sen bland de allra sämsta i landet till att under senare år blivit bland de bättre kommunerna, detta mycket tack vare ett pågående värderingsarbete där den enskildes röst är den som bör väga tyngst. Här har också våra goda kontakter med ideellt engagerande personer och det kommunala pensionärsrådet haft stor betydelse. Ideella krafter är vid sidan av våra offentliga insatser ryggraden i arbetet med att få till det goda samhället. 

I ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida skriver han att han blir lite egoistisk med en tunnare kalender efter nyår och får ökad egen tid.

– Det har varit en full kalender i väldigt många år. Jag har hållit på med politiken väldigt länge och ett sådant här beslut måste tas. Jag känner att det är lagom att både minska ner och ge förutsättningar för lite mer egen tid. 

Vad ska du göra nu när du får en tunnare kalender?

– Det är det som blir intressant med tanke på att jag inte riktigt har haft de förutsättningarna förut.

Fakta

De kommunala uppdragen som Per-Inge Pettersson avser att lämna vid årsskiftet:

* Ledamot i kommunfullmäktige

* Ledamot och ordförande i socialnämnden

* Ledamot och ordförande i kommunala pensionärsrådet

* Ledamot och ordförande i tillgänglighetsrådet

* Ledamot i Kalmar läns hjälpmedelsnämnd

* Ledamot i Emåförbundets styrelse

* Vigselförrättare i Hultsfreds kommun

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: