Vindkraft vållar nästan alltid debatt i Hultsfreds kommun – och senaste kommunfullmäktige var definitivt inget undantag. Det började redan under ledamöternas frågestund då Folke Pleijert (KD) undrade om antal planerade vindkraftverk i Hultsfreds kommun.
Lars Rosander (C), ordförande i kommunstyrelsen, berättade att det finns förslag på totalt cirka 50 verk fördelade på en mängd olika projekt – inklusive de som fullmäktige avvisat i sin nuvarande form.
Därefter tog fullmäktige beslut om att tillföra 800 000 kronor till det till 40 procent egna vindkraftsbolaget Emåbygdens Vind, vilket du kan läsa mer om här.
Huvudnumret i ämnet var dock en motion som redan 2021 ställdes av centerpartisterna Alexander Steinvall, Antje Rohde och Martina Bäcketoft. Trion vill att alla beslut om vindkraftsetableringar i kommunen ska skjutas fram till dess att kommunen antagit en ny översiktsplan, vilket planeras till 2028.
"Kommer ha samma debatt ändå"
Kommunstyrelsen ansåg att motionen var besvarad i och med det pågående arbetet med översiktsplanen som ska bestå av en vindkraftsplan.
Lars Rosander är säkerligen luttrad av de heta debatter som vindkraftsetableringarna skapat och tror inte att en översiktsplan kan spela en förmildrande roll.
– Här vill man att vi inte tar några beslut, jag kan känna sympati för det, men jag tror att även om vi har en ny ÖP på plats så kommer vi ha samma debatt angående vindkraft ändå. Jag tror att man har för stor tro till ÖP:n där och det är bättre att vi tar beslut för varje projekt allteftersom. Jag tycker vi ska ha det som en ledstjärna, att vi prövar projekten när de kommer.
Partikamraten Alexander Steinvall var inte alltför imponerad av väntetiden.
– Det här är Sveriges förmodligen äldsta motion. De här frågorna skulle vara lättare om vi inväntar en ny vindkraftsplan. Vi vill ta in experter och ha ett gemensamt ramverk och en helhetslösning. Då skulle det vara lättare att ha argument för och emot och vi vet själva hur svåra det har varit att avgöra var de ska vara.
"Tänk er bara den tanken"
Åke Nilsson (KD) ville bifalla motionen och slå fast att inga beslut om vindkraftsetablering ska fattas förrän översiktplanen är klar.
– Jag tror inte att någon här vill att halva södra kommunen ska vara belamrad med vindkraftsverk och det är det som ligger i pipeline nu. Det är många, tänk er bara den tanken. Ska kommunen acceptera den första ansökan som kommer in och sedan stoppa? Enligt min mening är det ohållbart, vi tappar kontrollen. Varför inte avvakta tills att vi har en översiktsplan? Då har vi en helhetsbild och kan styra det här på ett helt annat sätt. Vi har också en helt annan bild gällande de här incitamenten där kommunen kan få ersättning som är på gång. Jag tror att jag har de flesta invånarna med mig i den här frågan.
Sverigedemokraten anslöt till KD-linjen.
– Att hindra fler vindkraftverk, det låter alldeles utmärkt. Överdrivna etableringar leder till alltför dålig lönsamhet och det gör vårt energisystem mer instabilt. Vi i SD arbetar för att göra kommunen bättre, vindkraft ger inte lägre elpriser utan det ger olägenheter och lägre huspriser. Jag hoppas väljarna minns vilka som velat hålla Hultsfred rent från spekulationer och vindsnurror, sa Birger Karlsson.
Bor granne med vindkraftsverk
Mattias Wärnsberg, socialdemokrat och relativt nära granne med ett vindkraftverk, suckade över argumentationen.
– Alla vill till himlen, men ingen vill dö. Alla vill ha el, men ingen vill ha någon elproduktion. Det går inte ihop, vill man konsumera el måste man ha producera el. Det bästa hade varit havsbaserad vindkraft, men det har regeringen aktivt sagt nej till. Jag tror jag är den enda här inne som som bor nära två vindkraftverk, jag ser dem ute, jag ser dem genom mitt fönster. Jag lyssnade efter dem. Låter de? Nej. Störs jag av att jag ser dem? Nej.
Mikael Lång (S) tyckte att den föreslagna åtgärden var märklig.
– Det blir en demokratifråga, vilka ska vi säga nej till? Ska vi ha moratorier till andra sektorer också? De ni slåss emot är ju de näringslivstopparna och jag tror det handlar om rädslor och vi har ju länsstyrelsens som expertmyndighet som säger om det funkar eller inte. Vi behöver kraft snabbt, är vi smartare än näringslivets toppar? Vårt verk i Sundsvall går dåligt, ja, men Eon och Vattenfall tjänar jättemycket på vindkraft. Vill någon visa mig hur dåliga de är?
Folke Pleijert (KD) menade att kommunen tar sitt ansvar på elområdet.
– Vi tar en paus och sedan får alla återkomma när vi är klara med vårt arbete. Det är inte orättvist. Det som hade varit orättvist är att ta beslut lite hipp som happ. Ser man till rättvisefrågan tar vi vårt ansvar om vi nu ska ha ett ansvar att producera vår energi. Vi har väldigt mycket solenergi och jag tycker vi drar vårt strå till stacken.
"Ni får gärna komma hem till mig"
Patrikamraten Lennart Davidsson ser vindkraft som ett hot mot turismnäringen.
– Vi har otroligt tryck på turistsidan och många tyskar som är här. De är otroligt sugna på miljön som är här. Lugnet och tystnaden är värd hur mycket som helst, vad får vi om omgivningen stör? Det kan ni själva fundera på.
Wärnsberg replikerade direkt:
– Jag har själv tyska grannar och de störs inte heller. Gotland, Skåne och Öland har många mer turister och väldigt många fler vindkraftverk. Att säga nej till motionen innebär inte att man säger ja till varenda vindkraftverk, vi kommer ju pröva varje fall för sig. Och ni får gärna komma hem till mig på en kaffe och lyssna. Man stör sig inte.
"För sjutton"
Veteranen Per-Inge Pettersson blev rejält irriterad över diskussionen.
– Jag trodde inte jag skulle behöva säga det här. Här har vi markägare som tillsammans med företag erbjuder sig att göra elproduktion och så ska vi inte svara på fyra år. Snacka om förhalning! Såhär beter man sig inte mot våra skogsägare och våra företag i kommunen. Jag är tveksam till om det här ens är lagligt. Man bör ha rätten att pröva sin företagsidé, för sjutton förvägra dem inte den rättigheten.
Åke Nilsson (KD):
– Det är vi förtroendevalda som fattar besluten, det är inga andra och det är vi som ska diktera villkoren. När det gäller äganderätten har nog hans parti lite att fundera på. Det måste finnas saker som en markägare inte ska få bestämma själv.
Berit Högg lyfte ett helt annat perspektiv:
– Jag kan inte låta bli att reagera. Är det bara männen som bestämmer här? Finns det någon kvinna som tycker något? Själv är jag emot vindkraft och vill att det ska pausas.
Diskussionen slutade med att ärendet bordlades och istället kommer att plockas upp till nästa fullmäktige. Efter debatten fick politikerna en genomgång av det komplexa och omfattande arbetet med en ny översiktsplan.