Annons:

Sök

Annons:

Peterson (M) tror på en sammanslagning – men först i framtiden

Tomas Peterson (M) tror på större kommuner i framtiden, men inte i närtid.

Peterson (M) tror på en sammanslagning – men först i framtiden

Tankesmedjan Intelligence Watch föreslår att Vimmerby och Hultsfred ska bilda en gemensam kommun. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) tror på ett samgående – men inte i närtid.
– Jag tror att det är viktigt att samverka så mycket vi bara kan, säger han.

Annons:

Det är inte första gången det lyfts – men i en rapport i veckan förespråkar tankesmedjan Intelligence Watch att Vimmerby och Hultsfred inte längre ska vara egna kommuner. I stället ska de två kommunerna bli en. 

Intelligence Watch föreslår en lång rad förändringar inom kommun-Sverige. 

– Vimmeby och Hultsfred är rätt olika kommuner, både när det gäller struktur och politik. Samtidigt ligger vi nära varandra, vi har en gemensam arbetsmarknad, likartad syn på infrastruktur. Jag tycker att en samverkan ligger nära till hands och det har vi utvecklat genom åren. Ett samgående tycker jag inte vi är mogna för, säger Tomas Peterson (M), kommunalråd i Vimmerby.

Att Vimmerby har en större tätort, medan Hultsfred har en jämnare fördelning av var människorna bor påverkar också, enligt Peterson.

– Man har tre delar av kommunen med Hultsfred, Virserum och Målilla. Här har vi en mer gemensam struktur skulle jag säga. 

Kan du se något positivt med ett samgående?

– Det är så pass många uppgifter som ligger på kommunerna och kommer ligga på oss i framtiden. Det är svårt att klara små enheter var för sig, så vi behöver vara större tillsammans. Samverkan är jättebra.

"Går åt det hållet"

Tomas Peterson (M) tror att det kommer bli en gemensam kommun i framtiden.

– Jag tror faktiskt att det går åt det hållet. Kanske även Västervik, hela norra Kalmar län rentav. Det skulle vara en ganska bra struktur, kuststäder, inlandskommuner. Vi har en gemensam syn på saker och ting i de här kommunerna.

När kan det ske?

– Det varken kan eller vågar jag spekulera i. 

Frågan drivs dock inte aktivt.

– Sedan regionindelningen gick i graven, så är inte det här något hett ämne. Men jag tror ändå att det är viktigt att tänka i de här banorna. Vi tänker mycket på samverkan och det är viktigt upp mot Östergötland och mot Eksjö också.

Intelligence Watch menar att sammanslagningar av kommuner skulle göra kommunernas ekonomi bättre och servicen bättre för medborgarna.

– Det tror jag också. Kanske inte öka, men kunna hålla kvaliteten på en bättre nivå. Tillsammans skulle vi kunna hålla skolor och vårdcentraler på en högre och bättre nivå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: