Annons:

Sök

Annons:

Rosander om ett samgående:

Kommunalrådet Lars Rosander (C) ser inte en sammanslagning av Hultsfred och Vimmerby som en naturlig utveckling. Foto: Ossian Mathiasson

Rosander om ett samgående: "Ser det inte som en naturlig utveckling"

Inte heller Hultsfreds kommunalråd, Lars Rosander (C), tänder på tanken av en gemensam kommun. Han ser det inte som intressant över huvud taget.
– Jag ser det inte som en naturlig utveckling, säger han.

Annons:

Förslaget kommer från tankesmedjan Intelligence Watch som föreslår en halvering av antalet kommuner i Kalmar län. Runt om i Sverige vill de minska antalet kommuner rejält. 

Deras förslag är att Vimmerby och Hultsfred ska bilda en gemensam kommun. 

– Det här är ett inlägg i debatten som förs då och då. Det här är ett antal personer som har det här och tittat på kartan och ritat ihop kommuner. Det finns ingen förankring i det, men det är ett inlägg i en debatt som kan komma framöver, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

För Rosanders del är det inte alls aktuellt.

– Det finns inget egenvärde i att slå ihop kommuner, däremot kan vi samverka och det gör vi i större grad på flera områden. Men för politikens skull, med fullmäktige och annat, när vi är 14 500 kommuninvånare så tycker jag att det är fullt hanterbart. Man kommer nära kommuninvånarna och kan sköta det på ett bra sätt. Det finns heller inget belägg ur kostnadssynpunkt. Det finns utredningar som visar att det inte skulle bli billigare, jag har samlat på mig en del sådana utredningar genom åren.

"Får följa utredningen"

Att kommuner fortsätter att samarbeta på olika nivåer är något han dock förespråkar. 

– Vi samverkar inom vissa områden där det är svårrekryterat och då kan vi lösa det genom samverkan. Vi har gemensamma nämnder med Vimmerby och samverkar med Högsby framför allt. Jag tycker att vi löser det bra med olika samverkansprojekt.

Att det redan i dag finns flera olika delar där Hultsfred och Vimmerby samarbetar är inte ett steg mot någon sammanslagning, menar han.

– Nej, det ser jag det inte som.

Varför är det bra med två mindre kommuner än en större kommun med knappt 30 000 invånare?

– Det är en statlig utredning som ser över kommunernas uppdrag och det här utspelet är en del i att försöka påverka den. Vi får följa den här utredningen. Det finns säkert saker man kan förändra för att underlätta samverkansformer, men vi har en lagstiftning som gör det svårt att samverka ibland. Man får exempelvis inte ha fjärrundervisning mellan olika kommuner. Det får inte ske över kommungränser och det är bisarrt. Det är mycket sådant man skulle kunna utveckla.

Kvar på egen hand

Han tror att både Vimmerby och Hultsfred kommer finnas kvar som egna kommuner framöver.

– Allt kan ske, men under min aktiva tid ser jag det inte som en naturlig utveckling. Jag tror att vi kommer ha kvar våra båda kommuner.

Här kan ni läsa hur Vimmerbys kommunalråd, Tomas Peterson (M), ser på frågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: