Annons:

Sök

Annons:

  • Förbättring gör att kommunen ombudgeterar – men Trumps politik oroar

    Donald Trumps politik oroar Lars Rosander (C) och kan påverka kommunen framåt. Foto: MostPhotos

  • Förbättring gör att kommunen ombudgeterar – men Trumps politik oroar

    Lars Rosander (C) är kommunstyrelsens ordförande.

Förbättring gör att kommunen ombudgeterar – men Trumps politik oroar

Kommunen har boostat sin budget för 2025 med 28 miljoner av sparade pengar. Nu ser läget ljusare ut än tidigare och man har gjort en ombudgetering.
– Men det finns en väldigt stor osäkerhet i världen, säger Lars Rosander (C), ordförande i kommunstyrelsen. 

Annons:

Tidigare i dag kunde vår tidning berätta att bokslutet för 2024 visar att kommunen gjorde ett underskott med -43,1 miljoner kronor. Budgeterat var ett underskott på -33,8 miljoner kronor.

Under året blev siffrorna bättre och kommunen täcker upp underskottet med pengar från resultatutjämningsreserven. Även för 2025 har man för avsikt att använda medel som finns sparat i ladorna. 

När budgeten antogs i höstas skulle resultatet bli två miljoner kronor. I det fanns då 28 miljoner kronor från "Fri 500"-pengarna med. Nu ser kommunen att läget ljusnat och gör en ombudgetering.

Resultatet, efter ombudgetering, väntas bli 15,7 miljoner. 

– Då är det fortfarande boostat med de här 28 miljoner kronorna. Vi ser en positiv effekt på vårt resultat och har justerat våra långa lån efter bokslutet och ombudgeteringen, säger ekonomichefen Charlotta Hägg. 

Det finns flera förklaringar till att resultatet väntas bli 13,7 miljoner bättre. 

– Vi har en positiv effekt på avskrivningar med 3,5 miljoner och störst effekt ligger på löner. Vi hade satt av 33 miljoner kronor för löner 2024 och 2025, men vi ser att vi kommer ned 20 miljoner där när besparingar slår igenom.

Även pensionskostnaderna ser ut att förbättras med 5,8 miljoner. Det som försämrar är befolkningstappet som slår 14 miljoner hårdare än när budgeten antogs. 

Risker med Trump

Lars Rosander (C), ordförande i kommunstyrelsen, är positiv men betonar att det är en osäker omvärld.

– Mycket kan hända och vi är bara i början av året. Vi får se i vilken mån nämnderna kan hålla sin budget och vad som händer i omvärlden. Går börserna ned om tullarna blir standard? Det är en väldigt stor osäkerhet i världen och det kan påverka vår ekonomi. Vi har orealiserade vinster och förluster i resultatet och det är den omvärld vi lever i. 

Han ser risker med USA:s nyvalde president Donald Trump.

– Man vet inte från dag till dag vad han beslutar. Det här med tullarna kanske återhämtar sig när han kommer på att drabbar USA också. Det svåra är att det blir så kraftiga svängningar, men jag har ingen synpunkt på det. 

Om det närmar sig det här resultat, kommer ni ändå använda alla de här "Fri 500"-pengarna?

– Då justerar vi nog resultatet. Vi kanske använder 15 miljoner då. Men vi är bara i början av året och det kan fortsatt hända mycket. 

"Blev ett missförstånd"

Vilka besparingar som kan vänta utifrån det här läget är för tidigt att säga. 

– Det finns en osäkerhet och det är upp till nämnderna att hålla i och verkställa. Nämnderna jobbar med det här och ger återrapportering på sina nämndsmöten. Det finns anledning att följa helheten mer noggrant än någonsin tidigare och det gäller inte bara socialnämnden, säger Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Vid årsskiftet stängdes Stegens verksamhet och det har gett en viss besparing av personalkostnader. Lokalen har socialförvaltningen, till följd av ingångna avtal, kvar året ut. 

– Därfår får vi inte helårseffekt det här året. Vi har ju haft liknande tidigare när BUN avvecklat en del förskolelokaler. Det här handlar om en långsiktig strategi man får ha i kommunen, säger Lars Rosander (C).

Oppositionspartiet Socialdemokraterna var emot en nedläggning av Stegen, men röstade inte nej i fullmäktige.

– Det blev ett missförstånd. Vi trodde att det skulle tas på ett annat sätt och det misstaget får vi stå för. Kostnaden är ju kvar för Stegen och nu är det HKIAB som kommer stå med en tom lokal framåt. Det är jättebra att personalen fått andra arbeten, säger Alexandra Svensson (S). 

"Osthyvelmodellen på vissa enheter"

Att fortsätta jobba med att hitta besparingar blir ett stående inslag hela det här året.

– Vi tog en budget innan midsommar förra året och sedan gjordes det vissa förändringar. Det blir väl osthyvelmodellen på vissa enheter, men vi får se vad man kan göra för neddragningar helt enkelt, säger Rosander.

Känner ni en oro över läget framåt?

– Det är kämpigt och stramar åt mer och mer. Vi har sneglat på förändringarna i utjämningssystemet, men de tycks inte bli av. I alla fall inte ännu och inte så mycket som vi hoppats på till 2026. Tyvärr, säger Åke Nilsson. 

Hultsfreds kommun hade hoppats på 34,6 miljoner i ett nytt utjämningssystem.

– Nu verkar Stockholmskommunerna, som brukar vara negativa, få genomslag. Det mest överraskande är väl SKR:s utlåtande i sammanhanget och som sänkte det definitivt. Det fick regeringen att inte gå vidare och det var lite förvånande. Det var ju en enig parlamentarisk grupp som stod bakom förslaget, säger Lars Rosander och Åke Nilsson. 

Att gå miste om de här pengarna kan förstås komma att få stor påverkan.

– Utifrån ombudgeteringen känns det ändå förhoppningsfullt för innevarande år, men sedan vet man inte hur omvärldsläget kommer se ut. Att nämnderna håller sina budgetar är en förutsättning. 

Skjutit fram budgetprocessen

Sedan tidigare har kommunen skjutit fram budgetprocessen. Det blir ingen budget för 2026 som antas kring midsommar. I stället sker det i höst. 

– Med ett nytt kostnadsutjämningssystem kunde det ha omkullkastat rätt mycket och med förutsättningarna vi hade då var det bättre att vänta med att ta budgeten tyckte vi gemensamt. 

Spenderarbyxorna kommer inte heller vara på vad gäller investeringar framåt.

– Vi får hålla i tömmarna riktigt ordentligt framöver. Vi har en hel del som är på gång och som tillhör kärnverksamheterna, men i övrigt får vi vara strama, säger Åke Nilsson.

Är det något ni vet nu att ni kommer stoppa eller inte gå vidare med?

– Vi kommer titta på listan som vanligt helt och hållet. Vi har också många stora som fortsätter över, bland annat ska förskolan i Vena färdigställas. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: