Anders Henriksson, ordförande landstingsstyrelsen, Lizette Wästerlund, kandidat till landstinget från Hultsfred, och Peter Högberg, ledamot i landstingsstyrelsen från Vimmerby, vill utveckla sjukvården i Hultsfreds kommun i och med satsningen på primärvården i länet. Foto: Ossian Mathiasson
Socialdemokraterna i landstinget går till val på att stärka primärvården med 100 miljoner. Vid en pressträff i fredags presenterade partiet sina satsningar på sjukvården i Hultsfred.
– Vi tar ytterligare ett steg för att förbättra sjukvården i Hultsfred, säger Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.
Socialdemokraterna har vid flera tillfällen nämnt att de vill öka anslaget till primärvården i Kalmar län med 100 miljoner kronor. Tanken är att stärka den nära vården.
– Det är en historiskt stor satsning. På många områden har vi goda resultat i landstinget. När vi jämför oss med övriga landsting så klarar vi de medicinska resultaten, har bra tillgänglighet, de nöjdaste patienterna i Sverige och klarat ekonomin under 13 år, säger Anders Henriksson.
"Hultsfred är attraktivt"
Han pekar också på att Sverige och framför allt Kalmar län har flera utmaningar framför sig i och med att det blir allt fler äldre och yngre.
– Det blir en demografisk klyfta där vi har utmaningar att klara av rekryteringen av medarbetare i framtiden. Vi vill stärka upp primärvården och hälsocentralerna, som är navet i kedjan, och det är mycket som behöver göras. Vi måste få bättre samverkan med kommunerna, se till att skolorna finns med när det gäller elevhälsan och ha en fungerande ambulansorganisation, säger Henriksson.
Det är oklart hur mycket av de 100 miljonerna som hamnar i Hultsfreds kommun.
– Det går att göra en uträkning i förhållande till folkmängden i kommunerna men behovet är också av stor vikt, säger han och fortsätter:
– Vi vill att länet ska vara attraktivt och Hultsfred ska vara det också. Hultsfred är attraktivt, då är det viktigt att samhällets olika delar fungerar. Vi tar nu ytterligare ett steg för att förbättra sjukvården i Hultsfred.
Rekryteringen av ny chef pågår
Lizette Wästerlund, kandidat till landstinget från Hultsfred, berättar att det pågår rekrytering av en ny chef till Hultsfreds hälsocentral där de vill komma upp i grundbemanning igen.
– Vi tappade en läkare efter sommaren och vi har fyra läkare när det är fullt. Min upplevelse, när jag pratar med folk i Hultsfred, är att man får komma snabbt och träffa den kompetens som man behöver, säger Lizette Wästerlund.
Anders Henriksson fyller i:
– Med denna satsning underlättar vi möjligheterna till att rekrytera läkare till hälsocentralen. Just nu är det fullbemannat när det gäller sjuksköterskor och annan personal men det är på läkarsidan som vi har problem, säger han.
"Måste få fler läkare"
Kalmar län är det tredje läkartätaste länet i Sverige men det räcker inte, enligt Henriksson.
– Vi måste få in ännu fler läkare för att klara av att möta behoven som finns framöver, säger han.
Socialdemokraterna vill införa skärpt vårdgaranti på det nationella planet. Inom tre dagar ska patienten garanteras en första bedömning för den vård och behandling som behövs och just nu är det sju dagar som gäller.
– Utifrån den förstärkningen som vi gör kan vi möta upp det. Som boende i Hultsfreds kommun ska man känna sig trygg och veta att man har vården nära och snabbt när man behöver den, säger Peter Högberg.
Ambulansen blir kvar i Virserum
En fråga som ofta debatteras är ambulansverksamheten i Virserum och den vill Socialdemokraterna bygga fast på orten.
– Det har varit ett orosmoln som våra oppositionspartier gärna försöker måla i svarta färger. Därför har vi ett viktigt besked – vi bygger fast ambulansen i Virserum och söker nya, ändamålsenliga lokaler. Ambulanserna har vuxit på höjden och kommer inte in i de nuvarande lokalerna, säger Henriksson.
Vad händer med läkarmottagningarna i Virserum?
– Virserums läkare ska vara kvar och de gör ett bra jobb. Det finns inga planer på att avbryta samarbetet. De behövs i Virserum och vi vill ha dem kvar, säger Henriksson.
Lizette Wästerlund är nöjd med hur Hultsfreds kommun jobbar med trygg hemgång, vilket betyder att man tidigt möter upp patienter som har varit inlagda på sjukhus och ska hem igen.
– I dag läggs fokus på brukare inom hemtjänsten eller särskilt boende. Har vi en majoritet i kommunen och jag har möjlighet att representera kommunen i landstinget så kan vi ta ett krafttag när det gäller att möta upp fler grupper, bland annat psykiatrin. Vi på kommunsidan tycker inte att samverkan med landstinget är på topp. Vi behöver utveckla den och det finns alla möjligheter att göra det, säger Wästerlund.
"Hultsfred ska känna sig stolta"
Utvecklandet av samverkan gällande barn och unga prioriteras.
– Elevhälsan är inte på topp i kommunen och där behöver vi satsa, säger hon.
Peter Högberg anser att Hultsfred är hjärtat i asylsjukvården.
– De gör ett fantastiskt jobb och är en otroligt viktig resurs för hela länet. Hultsfred ska känna sig stolta för att de har en så framstående länsresurs, säger Peter Högberg.