Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Blankt nej till höjd skatt – men krisen måste tas på allvar, enligt oppositionen

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) vill absolut inte att skatten höjs.

Blankt nej till höjd skatt – men krisen måste tas på allvar, enligt oppositionen

Regionens ekonomi är i kris. Nu måste situationen tas på fullaste allvar, menar Moderaterna och Kristdemokraterna.
Skatten ska dock absolut inte höjas.

Annons:

Efter mars månad såg Region Kalmar län att ut missa budget med 128 miljoner kronor. I juni förbättrades prognosen en aning, men läget ser fortsatt bekymmersamt ut. 

Nu måste situationen tas på allvar, menar Moderaterna och Kristdemokraterna i samband med att deras förslag till budgetriktlinjer presenterades för en tid sedan.

Oppositionspartierna föreslår nu ett sänkt resultatmål från två till en procent och snabbare beslut om åtgärder för att kunna hantera uppkomna ekonomiska situationer. Skatten ska dock absolut inte höjas.

– Vi har utgått från den verklighet hela det offentliga Sverige står inför. Vi står på tröskeln till en lågkonjunktur och det blir lite, lite sämre för varje prognos. I november såg vi att de placeringar landstinget gjorde gav negativt resultat. Vi har jättebekymmer med för stora kostnadsökningar. Verkligheten ska inte skönmålas, vi är realister, säger Malin Sjölander (M) och förklarar varför skatten inte ska höjas:

– En skattehöjning är vår sista utväg. När kommuner och regioner höjer skatten så slår den rakt över. Då tror vi att det finns andra och bättre vägar att gå. Det känns som att vi är i ett vargenkommer-läge och känslan är att majoriteten går mot en skattehöjning. Det säger vi helt nej till.

Vill börja budgetarbetet tidigare

M-KD-oppositionen vill också att budgetarbetet ska påbörjas tidigare och att man tidigare börjar titta på lämpliga besparingsförslag.

– Vi behöver börja med budgeten tidigare och också arbeta mer fördjupat med månadsrapporterna. Som det är nu läggs bara informationen till handlingarna när vi fått en redovisning av regionens aktuella ekonomiska status. Då vill vi titta på åtgärder direkt och vi kämpar för att ett större ansvar ska tas.

Kostnader för inhyrd personal måste också minska, vilket det förstås pratats om under lång tid. M och KD vill att kostnader för inhyrd personal stegvis ska överföras till satsningar på den egna personalen och arbetsmiljön.

– Av de senaste 800 anställningarna har 400 av dem varit för bemanning inom hälso- och sjukvården. Många är administratörer och kommunikatörer, och där måste vi hitta en långsiktig plan. Ökade hyrbemanningskostnader är ett symptom på att något inte stämmer. Medarbetarna är vår viktigaste resurs och vi måste göra rätt prioriteringar. Det är främst inom slutenvården vi har dyra hyrbolagslösningar och där måste vi få till åtgärder på plats och göra vårdyrket mer attraktivt, säger Jimmy Loord (KD).

Det handlar om arbetsmiljö, delaktighet och utökade karriärmöjligheter, säger Loord.

– Vår ambition är att visa den uppskattning de är värda. En nyckelfaktor är att vi måste hitta konkreta satsningar. Det har varit för mycket negativt kring personalfrågorna. Vi vill också utreda möjligheten med en visselblåsarfunktion. Vi har sett hur en tystnadskultur brett ut sig och den måste vi komma från.

En trohetsbonus för de som länge varit trogen sin arbetsgivare vill man också se.

– Nyanställda är bra på att förhandla, men ibland kan de få högre lön än någon som jobbat i 25-30 år. Det blir demoraliserande. Det ska löna sig att bli kvar, säger Sjölander.

"Lokalerna är undermåliga"

Siffror saknas nästan helt i M- och KD-dokumentet som sammanställts. Snarare handlar det om en viljeriktning och dokumentet innehåller 55 förslag som överlämnats till majoritetspartierna och tjänstemännen.

– Det är samtidigt viktigt att påpeka att det här är ett förslag med riktlinjer, idéer och förslag som vi vill lyfta in i budgetprocessen, säger regionrådet Jimmy Loord.

Något som alliansen länge predikat för är en ökad möjlighet för privata vårdgivare inom sjukvården i länet. 

– Där sneglar vi på Östergötland. De släpper in privata aktörer när det gäller barn- och ungdomspsykiatrin och min bild är att det har fungerat bra. Köerna är orimligt långa och den psykiska ohälsan bland unga växer. Då kan det här vara en åtgärd. Vi vet att det finns ett ideologiskt mostånd här, men vi vill lägga in detta i vårdvalet.

En utveckling och förstärkning av onkologin i Kalmar och Västervik vill man också se.

– Det är jättetydligt att lokalerna är undermåliga och det behövs bättre lokaler, men det återkommer vi till i budgetarbetet. Antalet cancerpatientet kommer öka med det dubbla. Vi blir äldre, lever längre och får fler sjukdomar.

"Drar ned näringslivet"

Moderaterna och Kristdemokraterna vill också trycka på för bättre infrastruktur i länet och skapa ett "Kalmar länspaket".

– Infrastrukturen drar ned näringslivet i diverse mätningar. Om vi i hela regionen samarbetar kan vi få synnergieffekter. Vi måste tro på Kalmar län och prioritera järnvägar och vägar. Vi ska inte ha E22 bara för att överleva, utan också för att utvecklas. Genom ett sådant paket kan vi trycka på gentemot staten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: