Annons:

Sök

Annons:

Granskningsnämnden friar SVT från inslaget om Jörgen Andersson. Foto: Simon Henriksson

SVT frias för granskningen av Jörgen Andersson

Den tidigare moderatpolitikern och riksdagsledamoten Jörgen Andersson granskades av Sveriges Television i november 2018. Västervikspolitikern anmälde SVT till granskningsnämnden, som dock friar inslaget.

Annons:

Länets ex-riksdagsledamot Jörgen Andersson, som valdes in i riksdagen 2010, blev granskad av Sveriges Television i november 2018. Granskningen handlade om Anderssons uppdrag i ett flertal bolagsstyrelser, där personer anklagade för ekonomisk brottslighet var verksamma.

Jörgen Andersson satt då i finansutskottet i riksdagen. 

I inslaget varnar två bedrägeriexperter för en del av bolagen och kallar dem för pyramidspel och lurendrejeri. Jörgen Andersson menade att inslaget var oseriöst och valde att anmäla SVT till Granskningsnämnden för opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet. Detta eftersom han lämnat politiken och ansåg att SVT vinklade och undanhöll fakta för att skada honom och hans person. Jörgen Andersson ansåg att det framställdes som att han var inblandad i något brottsligt.

– Jag vet inte vad de anklagar mig för. De har inte berättat vilka bolag det är som de hänvisar till. Bara att jag suttit i oseriösa bolag. Jag kan inte bemöta de anklagelserna när jag inte vet mer. Jag vet inte varför jag ska ta ansvar för att andra har gjort misstag tidigare i livet. Jag har suttit med i ett bolag där en styrelseledamot lämnat in sin årsredovisning för sent. Det bolaget har jag lämnat men inte på grund av det, utan på affärsmässiga grunder, sa Jörgen Andersson till vår tidning vid den tidpunkten.

Friar SVT

Nu har Granskningsnämnden tittat närmare på inslaget om ex-politikerns styrelseuppdrag och anser inte att SVT gjort något fel. 

"Enligt Granskningsnämndens mening är inslagets granskning i linje med programföretagets skyldighet att belysa och granska. Att inslaget handlade om att Jörgen Andersson under sin tid som riksdagsledamot valt att engagera sig i bolag som två bedrägeriexperter varnade för innebär inte att inslaget i sig strider mot kravet på opartiskhet", skriver nämnden i beslutet. 

Nämnden betonar också att Jörgen Andersson fick chansen att kommentera, men avböjde en tv-intervju.

Att han gick in i bolagsstyrelserna under sin tid i riksdagen gör att nämnden anser att det fanns ett allmänintresse kring frågan. 

Granskningsnämnden friar SVT på samtliga punkter.

Jörgen Andersson har tidigare suttit i kommunfullmäktige i Västervik, haft uppdrag i landstinget och varit suppleant i styrelserna för Västervik Miljö- och Energi AB och Västerviks Kraft-Elnät AB. Nu har han lämnat både politiken och Moderaterna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: