Annons:

Sök

Annons:

SVT-journalisten Mikael Grill Pettersson bemöter kritiken från Jörgen Andersson. Foto: Anders Mohlin/SVT

SVT-journalisten om granskningen: "Inget påstående saknar grund"

SVT-journalisten Mikael Grill Pettersson är en av dem som granskat ex-riksdagsledamoten Jörgen Anderssons engagemang i olika bolagsstyrelser. Han bemöter den numera före detta länsmoderatens kritik mot publiceringen.
– Han var riksdagsledamot och ledamot av finansutskottet när han gick in i samtliga styrelser, säger han.

Annons:

SVT har publicerat en stor granskning av den tidigare riksdagsledamoten från Västervik, Jörgen Andersson, och de bolag han valt att gå in i under sin tid som ledamot i finansutskottet. 

I en intervju med vår tidning menar Jörgen Andersson att SVT insinuerar och kallar deras publicering för "oseriös". Nu bemöter Mikael Grill Pettersson, som jobbat med granskningen, hans kritik.

– När SVT gör en granskning av det här slaget så går vi noggrant igenom underlaget både under researchen och inför själva publiceringen. Det betyder att det inte finns något påstående, i varken tv-inslaget eller artiklarna, som inte har grund. När vi skriver att det är personer dömda för ekobrott, så har vi själva tagit del av domarna. När vi skriver att det finns personer som har stora skulder, så har vi själva fått det från myndigheterna. När vi skriver att någon har fått näringsförbud, så har vi själva sett näringsförbudet, säger Mikael Grill Pettersson.

Han anser att granskningen är väldigt genuin.

– När SVT gör en publicering av det här slaget är det inget vi sätter ihop på en eftermiddag. Vi är ett antal personer som har jobbat med det här i flera månader och också tillsammans med de två bedrägeriexperter som framträder i artiklarna och inslaget.

Hur ser du på Jörgen Anderssons invändning om att han inte längre är en offentlig person?

– Han var riksdagsledamot och ledamot av finansutskottet när han gick in i samtliga styrelser. Flera av de här bolagen har dessutom aktivt använt honom på sina sajter för att bidra till att skapa en bild av sin egen trovärdighet. Ett av bolagen säger att man har "Government connections" och ett annat bolag har använt honom i sina pressmeddelanden. Det här fanns kvar på de här sajterna även efter att han formellt lämnat riksdagen och det är drygt två månader sedan, säger SVT-journalisten Mikael Grill Pettersson och fortsätter:

– Hans namn har använts av de här bolagen i deras publika kommunikation både under och efter hans tid som riksdagsledamot. Det är inte så att Jörgen Andersson är en riksdagsledamot som gått in i en bostadsrättsförenings styrelse och glömt att redovisa det till riksdagen, det här är speciella företag. Ett av de här företagen har fått allvarliga synpunkter från sina revisorer i flera år, bland annat för att man brutit mot lagen. Googlar man företaget Stockholm IT Ventures, som Jörgen Andersson nu har lämnat, så ser man snabbt att de har varit utsatta för väldigt mycket kritik under flera års tid. Dessa bolag har han valt att gå in i. 

Experter: Direkt olämpligt

Mikael Grill Pettersson säger också att det här lika gärna går att se som en granskning av de bolag Jörgen Andersson suttit, och sitter, i styrelsen för.

– Han har valt att gå in i företag som gärna gått ut med pressmeddelanden om hur de ska växa och hur de ska genomföra nya revolutionerande plattformar. Han har beskrivit sig som en aktiv ledamot i dessa styrelser. Det är lika mycket en granskning av Jörgen Andersson som det är en granskning av ett antal företag som marknadsför sig som starka och snabbt växande aktörer i en ny ekonomi. SVT granskar ett antal bolag och ett antal företagssfärer som marknadsför sig själva väldigt hårt. Jörgen Andersson säger att han inte längre är en offentlig person och han är förvisso inte riksdagsledamot, men han är i dag, som han själv beskriver det, en aktiv styrelseledamot i bolag som strävar efter uppmärksamhet och strävar efter att få folks förtroende för sina affärsidéer. Vi har publicerat artiklar om två av de här bolagen och namnger då vd och ordförande. De har aldrig varit riksdagsledamöter, men de är naturligtvis intressanta för att de representerar de här företagen som har granskats av SVT och de här två bedrägeriexperterna.

Han gör också en jämförelse med om en journalist gör något "dumt". 

– Om en journalist på SVT gör något dumt och sedan slutar sin tjänst, så är det inte orimligt att en annan redaktion skriver om det två månader senare, även om journalisten inte längre befinner sig på SVT. 

Varför ska Jörgen Andersson straffas för andras misstag?

– De experter vi har pratat med uttrycker att det här är sammanhang som är direkt olämpliga för en person i finansutskottet. Så uttrycker sig de experter som kommenterar det här. Ingen tycker att Jörgen Andersson ska ta något straff för vad någon annan har gjort, men man kan förvänta sig att en riksdagsledamot och en ledamot av finansutskottet ska kolla upp de bolag och de bolagsföreträdare han väljer att gå in i en styrelse tillsammans med.

"Fortsätter granska"

I en intervju med vår tidning sa Jörgen Andersson också att han haft långa möten med SVT. 

– Man kan ha olika definitioner på ett möte. Menar han att vi har talats vid på telefon är det helt korrekt, men vi har bett om en tv-intervju och detta har han avböjt. Vi har haft ett par samtal ganska tidigt i researchen, men inga fysiska möten. Han ville veta frågorna i förväg för att ställa upp på en tv-intervju, men när han förstod att frågorna skulle handla om de affärskontakter han har så avböjde han en tv-intervju och skickade två långa mejlsvar på olika frågor.

Är det mer på gång i den här granskningen?

– SVT kommer fortsätta att granska den här sektorn, SVT kommer fortsätta att granska riksdagsledamöter och SVT kommer fortsätta att granska offentliga personer. Jag ska inte säga varken bu eller bä, men vi fortsätter granska och vi har också fått många reaktioner på den här granskningen.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: