Annons:

Sök

Annons:

Många ödehus i kommunen – riksdagsmannen vill se större statligt ansvar

Kristdemokraterna Lennart Davidsson, Larry Söder och Åke Nilsson oroas över ödehusen. Foto: Simon Henriksson

Många ödehus i kommunen – riksdagsmannen vill se större statligt ansvar

Ett 100-tal ödehus finns i Hultsfreds kommun. Problematiskt anser kommunpolitikerna. Det gör även riksdagsledamoten Larry Söder (KD).
– Staten borde ta ett större ansvar, säger han.

Annons:

I slutet av förra veckan hade Kristdemokraterna i kommunen riksdagsledamoten Larry Söder på besök. Då lyftes förstås problemet med övergivna och vanvårdade och fastigheter i kommunen. 

– Vi behöver hjälp att få mer muskler och hitta lösningar på problemet. Vi har 100 vanvårdade fastigheter i kommunen, men det finns inga lagliga möjligheter att göra något. Lagstiftningen är tandlös, säger Lennart Davidsson (KD), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Samtidigt betonar KD-politikerna att äganderätten är väldigt stark. 

– Men det är ett jätteproblem om vi har fastighetsägare som bor i Marocko eller Italien och som köpt fastigheter för 10-15 år sedan och visat sig en gång, om än det. Sedan går de inte att nå. Det här blir en skamfläck för hela bygden, men lagligt sett kommer man inte åt dem. Det vore illa om dessa fanns i utkanten, men många av dem finns i centrala lägen i våra mindre orter, säger Åke Nilsson (KD). 

Staten måste ta ansvar

Larry Söder, som är vice ordförande i civilutskottet, har bostadsfrågor på sitt bord och han är högst medveten om problematiken.

– Det här är ofta ett glesbygdsproblem och jag vet att det till exempel i Falkenbergs kommun finns mer än 1 300 ödeshus. Är det inte lönt ekonomiskt så låter man fastigheten stå. Ibland är det till och med svårt att veta vem som är fastighetsägare, säger han.

Söder tycker att staten måste ta ett större och tydligare ansvar. 

– Ska en kommun hantera det här blir det en stor kostnad i slutändan. Hur långt ska man kunna gå när det inte går att nå den fysiska ägaren? Jag tycker att staten ska ta ett större ansvar. Det här skapar en samhällsfara på ett eller annat sätt. Man bor inte där, värmer inte upp det och hanterar inte det som behöver hanteras runt omkring. Det tar inte många år innan det börjar förfalla.

Vad kan staten göra?

– Någonstans handlar det om en ekonomisk fråga. Det är betungande för kommunerna. En delfinansiering i kostnaderna måste vara en möjlighet. Då gäller det för staten att hjälpa till. Det kan också vara en lösning att kommunen kommer åt lagfarten, så man äger marken, så att kommunerna kan ta över själva fastigheten. Det finns ett antal förslag att gå vidare med. Jag uppfattar också en vilja från många att göra något, även om vi tycker olika till viss del. Staten kan inte bara lägga på kommunerna mer och mer ansvar – och låta dem klara sig bäst de vill.

"Ganska unikt"

Lokala kristdemokrater är rädda att det här – om man drar det till sin spets – kan öka på urbaniseringen.

– Vi hamnar i ett vakuum och det är lite oroväckande, säger Lennnart Davidsson. 

Men Larry Söder fick också se hur det ser ut med bostadsbyggandet i kommunen och blev imponerad. 

– Jag måste säga att det är ganska unikt att man i en mindre kommun satsa på ett område som är både sjönära och nära centrum och att den investeringen kan bära sig. Det är viktigt för attraktiviteten, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: