Annons:

Sök

Annons:

Förväntat miljonunderskott skapar ingen oro: ”Ska nog reda ut det”

Lars Rosander (C), längst till höger, känner ingen oro för Hultsfreds kommuns förväntade miljonunderskottet för helåret 2020. Foto: Ossian Mathiasson

Förväntat miljonunderskott skapar ingen oro: ”Ska nog reda ut det”

Hultsfreds kommun klarar inte budgeten. Kvartalsprognosen visar ett underskott på mer än 14 miljoner kronor. 
– Jag ser det inte så oroväckande utan vi ska noga reda ut det under innevarande år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

För 2019 har Hultsfreds kommun redovisat ett rekordhögt resultat, närmare bestämt 32 miljoner kronor, som kommunfullmäktige gav sitt godkännande till på måndagens sammanträde i Valhalls biosalong. 

På tisdagens sammanträde för kommunstyrelsens arbetsutskott rapporterade ekonomichefen Henric Svensson för den ekonomiska situationen efter första kvartalet 2020. 

De står för stora underskott

Budgeten har legat på några miljoner kronor i överskott men prognosen för helåret ser ut att ge ett underskott på 14,5 miljoner kronor. I vanlig ordning är det socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som indikerar de största ekonomiska underskotten.

– Det är vad vi vet just nu. Det är inte ovanligt att vi redovisar ett minusresultat i den här prognosen efter första kvartalet. Man är alltid lite försiktig när man tittar på kommande kostnader under året men socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, som är 75–80 procent av vår verksamhet, står för de stora underskotten. Det är kostnader som är fördelade på individ och familjeomsorg och äldreomsorgen inom socialförvaltningen och skolverksamheten inom barn- och utbildningsnämnden, säger Lars Rosander och fortsätter:

– De jobbar med det för att se vad man kan göra för åtgärder. Vi vet att det blir en del nedskärningar inom barn- och utbildningsnämndens verksamhet i och med att Migrationsverket försvinner under året som också leder till att antalet elever minskar. Det är faktorer som man jobbar med för att anpassa organisationen efter det. 

"Ser det inte så oroväckande"

Trots att Hultsfreds kommun ser ut att göra ett underskott på flera miljoner är inte kommunalrådet Lars Rosander så orolig.

– Det är naturligtvis viktigt att jobba med resultatet men jag ser det inte så oroväckande utan vi ska noga reda ut det under innevarande år. Till viss del är det föranlett av coronaviruset men inte i så stor omfattning. Vi har minskade skatteintäkter på 23 miljoner kronor. Vi får ökade statsbidrag som kompenserar det men vi har andra kostnader som våra verksamheter drabbas av. Till viss del kan kostnader för inköp av skyddsmaterial och dylikt återsökas. Vi får se hur coronapandemin utvecklas och det är inte slut än. Det slår mot hela samhället och vi vet inte hur länge det kommer hålla på och om industrier och andra företag drabbas av ökad arbetslöshet. Vi ser en risk för ett ökat försörjningsstöd så vi är på tårna och försöker hantera det på ett så bra sätt som möjligt, säger Rosander. 

Coronautbrottet har fått till följd att budgetarbetet för kommande år har skjuts upp till hösten. 

– Det som blir spännande framöver är när vi drar igång arbetet med nästa års budget efter semestern och får då en ny skatteunderlagsprognos. Den blir väldigt spännande att ta del av, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: