Annons:

Sök

Annons:

NÄMNDEN PÅ VÄG MOT KRAFTIGT UNDERSKOTT

Per-Inge Pettersson (C) har en del att fundera på för att får en budget i balans. Foto: Ossian Mathiasson

NÄMNDEN PÅ VÄG MOT KRAFTIGT UNDERSKOTT

Socialnämnden gjorde ett underskott på nio miljoner förra året. Exakt dubbelt så illa ser det ut att bli i år. Efter de fyra första månaderna pekar prognosen på minus 18 miljoner kronor.
– Det är uppenbart att det kommer bli ett underskott, säger ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Räknar man in statens stöd för sjuklön så blir underskottet 16,9 miljoner kronor. Flera verksamheter går med underskott, däribland placeringar inom individ- och familjeomsorgen.

Samtidigt ger inte verksamheten för ensamkommande flyktingbarn samma överskott som det gjort tidigare.

– Det är svårt att parera så vi klarar oss utan flyktingpengarna. Även om placeringarna minskar räcker inte budgeten till.

Störst problem inom IFO är dock försörjningsstödet som ger ett underskott på fyra miljoner.

– Det sticker ut mest. Det är en ökad kostnad som vi bedömer att vi får leva med året ut.

Fick mer pengar – går med underskott ändå

Äldreomsorgen är också ett stort problem ekonomiskt sett. Där är underskottet sex miljoner trots att nämnden omfördelade och stärkte budgeten med 2,8 miljoner inför året.

– Förra året gick vi nio miljoner i underskott och även om vi tillfört medel upphör vi inte med att nagelfara verksamheten.

Borde ni ha gjort mer?

– Vi hade inte mer pengar att tillgå. De 2,8 miljoner som vi tillförde var inga nya pengar, utan vi gjorde en omfördelning i nämnden. Det är inte konstigt att vi sammantaget får ett fortsatt minus. Inför budget 2021 måste vi förstärka ekonomin i hemtjänsten och vi fortsätter titta på åtgärder. Vi får bra med tid på vad vi måste ha i beaktande inför budget 2021. 

Vad talar för att ni kommer nå budget i år?

– Vi kommer inte få de stora förändringarna som i så fall krävs till årets slut och lägg till covid-19 så är det uppenbart att det blir ett underskott. Budgeten måste stärkas och eftersom vi inte har många verksamheter som går plus kan vi inte göra en omfördelning.

I den ekonomiska diskussionen lämnade Jonny Bengtsson (S) ett förslag om en fördjupad redovisning av kostnaderna för hjälpmedel. Detta vann enigt bifall.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: