Annons:

Sök

Annons:

SOCIALNÄMNDEN VILL HA STORT TILLSKOTT –

Socialnämnden äskar 15,5 miljoner kronor inför budget 2021. Foto: Simon Henriksson

SOCIALNÄMNDEN VILL HA STORT TILLSKOTT – "ELÄNDE FÖR PERSONALEN"

Socialnämnden går mot ett underskott på hela 20 miljoner i år. Nu vädjar nämnden om extra medel till 2021 – hela 15,5 miljoner äskas.
– Vi har verkligen vänt på varje sten, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Årets budget ser ut att spricka totalt. Socialnämnden närmar sig 20 miljoner i underskott och läget inför 2021 är också allvarligt. 

Nu äskar man 15,5 miljoner kronor i resursförstärkning inför budgetberedningens arbete. 

– Verksamheten är underbudgeterad. Vi känner oss ganska säkra på den här analysen och har verkligen grävt och vänt på varje sten. Vi ser att vi gör det vi ska och att det är budgeten som inte är anpassad efter vår lagstadgade verksamhet, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Hur troligt är det att ni får det här tillskottet?

– Annars ökar risken att vi gör ännu mer minus. Det är närmast ett elände för personalen och de som ska försöka hålla en budget som inte går att hålla. Vi måste närma oss en budget i balans samtidigt som vi fortsätter jobba effektivt. Det måste finnas en realistisk möjlighet att nå budget. Det kommer inte vända -21, -22 eller -23, utan det som måste till är en budget som är nåbar. Det är fel mot oss och de som jobbar i verksamheten att börja med att pengarna inte kan räcka.

5,5 miljoner för hemtjänsten

Det enskilt största äskandet är på 5,5 miljoner och berör hemtjänsten. 

– Pengarna räcker inte till i hemtjänsten. Vi ser, när vi jämför oss med andra, att vi har en kostnadseffektiv hemtjänst och de senaste fem åren har det verkligen hänt saker. Men vi har många äldreäldre och många som lever livet ut med hemtjänst.

Det rör sig om en ren ekonomisk volymökning, menar nämnden.

– Det är inga nyanställningar eller något, utan att vi måste ha de pengarna som verksamheten kostar. 

"Brottas alla kommuner med"

Nämnden äskar också fyra miljoner kronor för försörjningsstödet och lika mycket för personlig assistans.

– Försörjningsstödet är underbudgeterat. Vi har relativt låga kostnader för försörjningsstödet och ligger på grönt när vi jämför oss med andra, till och med bland den bästa fjärdedelen i landet. Vi följer lagstiftningen strikt och det har gjorts ett bra arbete från förvaltningen. 

Men efter två år i Sverige tar etableringsstödet från staten slut för nyanlända med uppehållstillstånd – och med en hög arbetslöshet bland utrikesfödda riskerar försörjningsstödet att öka de kommande åren.

– Det är inget man vänder på en natt, säger Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i nämnden. 

– När det gäller personlig assistans brottas nog alla kommuner med underskott. Staten har vältrat över kostnader på kommunerna. Det har diskuterats kring förändringar, men det ligger fortfarande på utredningsnivå, säger Per-Inge Pettersson.

"Budgetberedningens sak"

Dessutom ser man ut att göra ett underskott på fem miljoner när det gäller gruppbostäder.

– I förslaget får vi en förväntad effekt av att ta bort en gruppbostad. Vi har fyra tomplatser i dag och vi har några gruppbostäder med endast fyra boende. Det arbetet inleds i höst.

Socialnämnden äskar också en miljon kronor till skyddade boenden samt en miljon till hjälpmedel. Budgetberedningen ska snart börja diskutera mer intensivt och budgeten för nästa år ska klubbas i november.

– Det är upp till kommunfullmäktige att avgöra, men både jag och Per-Inge kommer arbeta i våra olika partigrupper. Här är vi helt överens, säger Jonny Bengtsson. 

– Vi vill se en rimlig budget, istället för en orimlig, säger Per-Inge Pettersson.

Vad ser ni som allra viktigast av era äskanden?

– Det får bli budgetberedningens sak, om de tycker vi ska prioritera. Vi jobbar ständigt med effektiviseringar och är stolta över det arbete som har gjorts. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: